Hoppa till innehåll
Drottningens juvelsmycke

Drottningens juvelsmycke

En romantisk tragedi

Kommande föreställningar

Information om kommande föreställningar saknas.

På kungliga slottet förbereds den ödesdigra maskeradbalen som slutar i mordet på Gustav III. Hovet kastas mot kaos och drottningens juvelsmycke – en dyrbar tiara med otaliga ädelstenar – försvinner. I dramat som följer möter vi den mytomspunna Tintomara, en androgyn varelse bortom gott och ont, med förmågan att förföra alla som hamnar i hens väg. 

Drottningens juvelsmycke utspelas till stor del i Östergötland, men har trots den lokala förankringen inte satts upp på Östgötateatern sedan 1970-talet. 

Den säregna författaren Carl Jonas Love Almqvists storslagna allkonstverk utkom 1834 och räknas idag som en av Sveriges första historiska romaner. Almqvist själv har kallats allt från romantiker och realist till tidig feminist, och romanen sågs av både kyrka och stat som ett samhällsomstörtande verk med revolutionär potential. 

Östgötateaterns nytolkning är en explosiv kostymfest för alla sinnen – en gränsöverskridande berättelse fylld av passion, makt, musik, romantik, svart humor, grymhet och död. För idé och koncept står produktionsgruppen Ramaj, som låg bakom publiksuccén Rocky Horror Show, och teaterchef Nils Poletti regisserar.

 

Välkommen till Teaterbaren
Njut av lättare förtäring, fika och goda drycker innan föreställning och i paus. Teaterbaren i Linköping öppnar en timme innan föreställningens start. Observera att Drottningens juvelsmycke spelas med två pauser. Läs mer och förboka.

Spelperiod Norrköping

24 september – 19 oktober 2022

Spelperiod Linköping

18 november – 17 december 2022

Längd

Föreställningen är cirka 3 timmar och 20 minuter inklusive 2 pauser

Ålder

Föreställningen rekommenderas från 18 år

Samtal

23 september (inkl. genrep, Norrköping)): En visuell teaterlek, om idé och koncept med produktionsgruppen Ramaj.

6 oktober (Norrköping): En stank av 1700-tal, om teaterns tillverkning till Drottningens juvelsmycke.

17 november (inkl. genrep, Linköping)): Gränsöverskridande teater, med regissör och koreograf.

24 november (Linköping): Revolutionär litteratur, om litteratur som förbjudits och bränts genom historien.

Triggervarning

I föreställningen förkommer starkt ljus, höga ljud, teaterrök samt blinkande ljus. Även teman och grepp som kan väcka anstöt förekommer, så som rasistiska karikatyrer samt scener som porträtterar övergrepp.

Introduktion

KLICKA HÄR för att lyssna på regissör och teaterchef Nils Polettis introduktion till Drottningens juvelsmycke. Ljudfilen är drygt 4 minuter.