Hoppa till innehåll

Om Östgötateatern

Låt oss underhålla och provocera dig. Låt oss förföra och chocka dig.

Östgötateatern är Sveriges största regionteater. Den breda repertoaren rymmer något för alla – från nyskrivet till klassiker, från monologer till musikaler. Vi är också kända för vår nycirkus. Teaterchef är sedan 2018 Nils Poletti.

Föreställningarna spelas i de vackra teaterhusen i Linköping och Norrköping eller på mindre scener, vissa turnerar också regionalt eller nationellt. Östgötateatern har en fast skådespelarensemble men gästas även av en lång rad skådespelare och scenkonstnärer utifrån. Till Östgötateatern hör också ung scen/öst, som spelar teater för barn och unga från sex år och uppåt, med fokus på elever och skolor i Östergötland.

I Östgötateaterns uppdrag ligger att utveckla scenkonsten genom nyskapande produktioner som speglar samhället och som lockar både vana teaterbesökare och nya publikgrupper. Vi vill stärka den svenska musikalscenen och vara en tydlig plats för cirkusens utveckling i Norden.

Östgötateatern arbetar för att främja demokrati och delaktighet, till exempel genom att öka representationen när det gäller upphovspersoner och kreatörer. Vi skapar också regelbundet föreställningar specifikt för östgötska äldreboenden och erbjuder en plats för möten genom kulturevenemang som fördjupar teaterupplevelsen.

På teatern finns fullt utrustade verkstäder för tillverkning av scenografi och rekvisita, egen kostymateljé, perukmakeri och färgeri samt ett stort kostymförråd och rekvisitalager. Östgötateatern samarbetar med såväl skolor och andra institutioner som med fria teatergrupper. Vi har även ett omfattande samarbete på riksnivå, med gästspel och turnéer.

Vision

Östgötateaterns mål är att vara en av de mest intressanta och modiga scenkonstinstitutionerna i landet. Allt teatern gör ska hålla en hög konstnärlig kvalitet och vi ska ligga i framkant när det gäller teater, musikal och cirkus.

En bred repertoar rymmer kontraster och konstnärlig spjutspets; rum för det experimentella, skeva och gränslösa. Östgötateatern ska aldrig vara förutsägbar och ambitionen är att skapa liveupplevelser som utstrålar mod, en tydlig estetik och en känsla av ”wow, OMG”.

Teaterhusen ska utgöra kulturella och sociala tempel där vi håller medborgarting om vår medmänsklighet, empati, moral och solidaritet. Vi vill bädda för fantasi och andra universum, öppna reflektionsrum och erbjuda en mångfald av perspektiv.

Scenkonst Öst

Östgötateatern med ung scen/öst, Norrköpings Symfoniorkester och Östgötamusiken utgör Scenkonst Öst.

Våra teaterhus

Östgötateatern har teaterhus i Norrköping och Linköping samt mindre scener. ung scen/öst har en egen scen i Linköping.

Östgötateatern stödjer

Östgötateatern har i sitt uppdrag att stödja fria teatergrupper, amatörteatergrupper och skolor.

Vårt stöd kan bland annat bestå av utlåning av dekor, rekvisita, kostym och teknik.
Är du/din teatergrupp intresserad av stöd från Östgötateatern?

Välkommen att kontakta vår kostym- och maskchef Åsa Danielsson på asa.danielsson@ostgotateatern.se

Teaterns vänförening

Östgötateatern har en fristående vänförening, som har ett brett utbud för sina medlemmar. Välkommen att bli medlem!

De erbjuder diskussionskvällar, möten med skådespelare och regissörer, studiebesök och teaterresor. Du har chansen att fördjupa dina kunskaper om teater i stort och Östgötateatern i synnerhet.

Genom ditt medlemskap hjälper du dessutom till att lyfta fram Östgötateaterns verksamhet. På årsmötet delar de ut två stipendier, ett till en skådespelare och ett till en övrig medarbetare.

Kontakta ostgotavanner@gmail.com för mer information och medlemskap.

Ambassadör

Bli medlem i vår Facebookgrupp Stolt teaterambassadör. Få unika erbjudanden och diskutera föreställningarna med andra ambassadörer.

Gå med här