Allas teater

Vi är alla östgötars teater. Vi ger dig inblick i själen och utblick i världen!

Allas teater

Vi är alla östgötars teater. Vi ger dig inblick i själen och utblick i världen!

Vår repertoar består av svensk och utländsk dramatik, nyskrivna verk och klassiker. Vi är också kända för våra musikaler och nycirkus.

Östgötateatern är Sveriges största länsteater med vackra teaterhus i både Linköping och Norrköping. Till Östgötateatern hör också ung scen/öst, som har i uppdrag att spela barn- och ungdomsteater. Hos oss finns plats för samtal och möten, analys och insikt, lust och skratt, upplevelse och eftertanke.

Kärnan i vår verksamhet utgörs av vår fasta ensemble, som backas upp av våra långtidsengagerade skådespelare. Under året gästas vi dessutom av en rad andra skådespelare och artister, beroende på hur repertoaren ser ut. För att få nya impulser och inspiration engagerar vi olika regissörer och scenografer.

Vi är den teater i Sverige som har flest abonnenter. Det är vi väldigt glada och stolta över!


Vårt uppdrag

Vårt uppdrag är att förse östgötarna med bra teater i alla dess former på en hög konstnärlig nivå. Vi ska också turnera med mindre produktioner i Östergötland och angränsande län, vilket vi gör så mycket det bara går.


LEDNING OCH ÅRSREDOVISNINGAR

Här kan du läsa vilka som sitter i vår styrelse, samt vilka som varit VD, teaterchef och styrelseordförande genom åren. Teaterns årsredovisningar hittar du också här.

Läs mer om vår organisation 


VÅRA TEATERHUS

Östgötateatern har två teaterhus, ett i Norrköping och ett i Linköping, samt en mindre experimentscen (X-scenen). ung scen/öst har dessutom en egen scen i Linköping.

Läs mer om teaterhusen


Våra produktioner

Varje år besöker ca 100 000 personer Östgötateatern. Ett tjugotal små och stora produktioner sätts upp på våra scener och spelas mellan 700-1000 gånger.

Teatern har ca 100 personer fast anställda. Räknar vi in alla extraengagerade kan vi bli så många som 315 personer under ett spelår.

Östgötateatern samarbetar med såväl skolor och andra institutioner som med fria teatergrupper. Vi har även ett omfattande samarbete på riksnivå, med gästspel och turnéer.

Om Scenkonst Öst

Sedan 1 januari 2016 ingår Östgötateatern och Norrköpings Symfoniorkester i ett scenkonstbolag. Bolaget heter sedan 2018 Scenkonst Öst AB (tidigare Scenkonstbolaget i Östergötland AB). VD är Pia Kronqvist.

Sammanlagt har bolaget ca 200 fast anställda och omsätter ca 200 miljoner kronor per år. Ägare är Region Östergötland, Norrköpings kommun och Linköpings kommun.

Läs mer på Scenkonst Östs hemsida

Östgötateatern stödjer

Östgötateatern har i sitt uppdrag att stödja fria teatergrupper, amatörteatergrupper och skolor.

Vårt stöd kan bland annat bestå av utlåning av dekor, rekvisita, kostym och teknik.

Är du/din teatergrupp intresserad av stöd från Östgötateatern?

Välkommen att kontakta vår kostym- och maskchef Åsa Danielsson på asa.danielsson@ostgotateatern.se.

Teaterns vänförening

Östgötateatern har en fristående vänförening, som har ett brett utbud för sina medlemmar. Välkommen att bli medlem!

De erbjuder diskussionskvällar, möten med skådespelare och regissörer, studiebesök och teaterresor. Du har chansen att fördjupa dina kunskaper om teater i stort och Östgötateatern i synnerhet.

Genom ditt medlemskap hjälper du dessutom till att lyfta fram Östgötateaterns verksamhet. På årsmötet delar de ut två stipendier, ett till en skådespelare och ett till en övrig medarbetare.

Kontakta ostgotavanner@gmail.com för mer information och medlemskap.

Gå till hemsidan