Hoppa till innehåll
Den goda människan i Sezuan

Den goda människan i Sezuan

Om godhetens gräns

Föreställningen spelades 2024

Denna sida är en del av föreställningsarkivet

Tre gudar anländer efter en lång resa till Sezuan i hopp om att någon god människa ska erbjuda dem mat och husrum. Men ingen i Sezuan vill ta emot dem. En enda person öppnar sitt spartanska hem för gudarna – den prostituerade Shen Te. Som belöning får den goda människan en mindre summa pengar av gudarna, lagom stor för att starta en tobaksaffär. 

Shen Te har knappt hunnit öppna sin butik, förrän folk ber om hennes hjälp. En familj söker tak över huvudet, en annan behöver ett lån. Och visst kan hon väl avvara lite ris? Shen Te vill gärna hjälpa till, men måste också tänka på sin egen överlevnad. Hon uppfinner därför en hårdnackad kusin, som kan förhandla och alltid kräver något i utbyte vid en affär. Kusin Shui Ta får allt oftare ta över tobaksaffären när Shen Te är ”bortrest”.

Våren 2024 sätter Östgötateatern upp Bertolt Brechts klassiker Den goda människan i Sezuan i regi av Sara Giese. Vanligtvis regisserar Giese inte klassiker, men hon har alltid velat sätta upp just denna pjäs. Hon menar att den är ständigt aktuell i hur den vrider och vänder på godhetens dilemman. Är det möjligt att hjälpa utan att bli utnyttjad? Går det att vara god i en cynisk värld? Om det som känns rätt i hjärtat inte är rätt i lagens mening, vad är då rätt och riktigt? Och kan man vara god till en viss gräns, och var går i så fall den gränsen? 

Bertolt Brecht (1898–1956) var en tysk lyriker, dramatiker och regissör och ett av de främsta namnen i den moderna teaterns historia. Han växte upp i Augsburg i ett välbärgat hem och blev känd för sin opposition mot konventionella och auktoritära tänkesätt. Han påverkades starkt av sin tid som sjukvårdare under Första världskriget, vilket gjorde honom till en livslång pacifist och samhällskritiker.

Krig i Europa, inflation och stigande räntor drabbar ekonomin i svenska hushåll. Finns det utrymme i budgeten att vara månadsgivare när elräkningen och lånen är betalda? Ska man rösta med eller utan bidrag till Radiohjälpen i Mello, när priset för matkassen blev så högt? Finns det plats för en nyanländ familj i huset och hur länge? Och ska man skuldsätta sig för att hjälpa andra? 

Den goda människan i Sezuan ställer frågor om moral, om människans godhet och var gränsen för denna går.

Jenny Wilson är kompositör och ljuddesigner för Den goda människan i Sezuan. Genom åren har hon mottagit fyra Grammisar och flera andra utmärkelser, och 2023 valdes hon in i Swedish Music Hall of Fame.

Spelperiod Linköping

17 februari – 16 mars 2024 

Spelperiod Norrköping

13 april – 4 maj 2024

Föreställningslängd

2 tim 45 min (inkl paus)

För skolklasser

Årskurs 9 och gymnasiet 

Regissörintervju

Läs intervju med Sara Geise.