Hoppa till innehåll
En ridå

SPETS - Räddad

Föreställningen spelades 2007 - 2008

Denna sida är en del av föreställningsarkivet

Kvinnliga stjärndramatiker åter på repertoaren

Möt några av Sveriges bästa och mest intelligenta kvinnliga dramatiker från 1880-talet. De var smarta, begåvade, arga och visionära! SPETS är ett flerårigt samarbete mellan Östgötateatern och Riksteatern. Inom ramen för SPETS spelas bl a pjäserna Räddad och Familjelycka på våra scener.

 

Räddad

En våldsam melodram om vägen ut ur ett äktenskap

Allt verkar nattsvart för Viola. Fastlåst i sitt äktenskap där kärleken tycks ha dött för länge sedan. Svärmor inflyttad sen ett halvår tillbaka. Maken Oscar som rastlöst flyr iväg på champagneindränkta äventyr på stan. Och så plötsligt hotet om att förlora kontrollen över den älskade sonen till svärmor, då Oscar anser att hans mor vet bättre hur en riktig karl ska uppfostras. Men så kommer farbror Milde på besök med en hemlig gåva till Viola och samma dag råkar Oscar ut för ett förgörande bakslag. Maktbalansen rubbas och spelet kan börja.


Med hjälp av humor, ilska och melodramatiska drag levererar Alfhild Agrell en gripande och tänkvärd historia om vägen ut ur ett äktenskap. I sin skarpsynta analys av könsroller på 1880-talet kommenterar Alfhild Agrell en annan berömd pjäs från denna tid, Ibsens Ett dockhem. Alfhild Agrell bollar i sin pjäs frågor om orsakerna till förtryck, om pengarnas och kärlekens betydelse. På ett både smärtsamt och humoristiskt sätt kan vi förfasa oss över dåtiden och samtidigt känna igen oss i nutida diskussioner om livspussel och ojämlikhet!

Alfhild Agrell debuterade som dramatiker 1881 under pseudonymen Thyra. Räddad uruppfördes på Dramaten 1882, och spelades sedan på flera andra scener runtom i landet och utomlands. Alfhild Agrell engagerade sig i tidens debatt om jämställdhet mellan könen, äktenskapet och den sexuella dubbelmoralen. Hon gav sig ut från den slutna salongen till den värld som tidigare befolkats av de manliga författarna. Hon hörde vid denna tid till de mest spelade dramatikerna, faktiskt oftare spelad än den samtide Strindberg. Alfhild Agrell var också uppskattad för sina humoristiska kåserier och som hembygdsskildrare.