Hoppa till innehåll

LARM. BLINT SEENDE. BLINDA SER!

Skandinavienpremiär för Jelinek-pjäs

Kommande föreställningar

Information om kommande föreställningar saknas.

Skandinavisk premiär för ett av Nobelprisbelönade dramatikern Elfriede Jelineks senaste verk! En teatertext om covid-19 som fenomen eller om kontrollsamhället och en demokrati i kris.

Jelinek tar oss med på en odyssé; en irrfärd av rykten, desinformation, fake news och kriget mot de mäktiga – den osynliga makten – för att landa med en drink i handen i den alpina superspridarbyn Ischgl. Här härskar klubbdrottningen Kirke och ett Hades väntar. 

I LARM. BLINT SEENDE. BLINDA SER! möter vi tvärtänkarna. En grupp som går emot norm, sans och vett, eller? Har de något att säga oss? Ska de avfärdas som antivaxare, konspirationsteoretiker, lögnhalsar och rasister, trots att gruppen inte är homogen?

Med allvar, ironi och parodi blandat med nutida och historiska referenser citerar och kommenterar Jelinek tvärtänkarna som angriper det globala kontrollsamhället. Ett samhälle som under ytan kokar av sorg, vrede, uppgivenhet och där röster tystas när demokrati och frihet åsidosätts. Sabotage mot de mäktiga återstår som enda möjliga kommunikationsmedel för att bli sedd och hörd.

Välkommen in i språkfantasten Jelineks unika värld, där språket är både poetiskt vackert, musikaliskt och makabert på samma gång. Hennes komplexa och filosofiska teatertexter är en resa som vänder in och ut på tänkandet, där språket har huvudrollen och dubbeltydighet liksom motsägelsefullhet spetsar det kritiska tänkandet.

LARM. BLINT SEENDE. BLINDA SER! hade sin urpremiär i juni 2021 på Schauspielhaus i Hamburg och har satts upp på Burgtheater i Wien och Schauspielhaus i Frankfurt.

SPELPERIOD NORRKÖPING

18 februari – 15 mars 2023 

SPELPERIOD LINKÖPING

21 april – 25 maj 2023

Speltider

Spelas onsdag–fredag kl. 19.00, lördag kl. 18.00 och söndag kl. 16.00

Längd

Föreställningen blir cirka 2 timmar (ingen paus)