Hoppa till innehåll

LARM. BLINT SEENDE. BLINDA SER!

Skandinavienpremiär för ny Jelinek-pjäs

Kommande föreställningar

Information om kommande föreställningar saknas.

Skandinavisk premiär för ett av Nobelprisbelönade dramatikern Elfriede Jelineks senaste verk! En teatertext om covid-19 som fenomen eller om kontrollsamhället och en demokrati i kris.

Jelinek tar oss med på en odyssé; en irrfärd av rykten, desinformation, fake news och kriget mot de mäktiga – den osynliga makten – för att landa med en drink i handen i den alpina superspridarbyn Ischgl. Här härskar klubbdrottningen Kirke och ett Hades väntar. 

I LARM. BLINT SEENDE. BLINDA SER! möter vi tvärtänkarna. En grupp som går emot norm, sans och vett, eller? Har de något att säga oss? Ska de avfärdas som antivaxare, konspirationsteoretiker, lögnhalsar och rasister, trots att gruppen inte är homogen?

Med allvar och ironi blandat med nutida, filosofiska och historiska referenser citerar och kommenterar Jelinek tvärtänkarna som angriper det globala kontrollsamhället. Ett samhälle som under ytan kokar av sorg, vrede, uppgivenhet och där röster tystas när demokrati och frihet åsidosätts. Sabotage mot de mäktiga återstår som enda möjliga kommunikationsmedel för att bli sedd och hörd.

Välkommen in i språkfantasten Elfriede Jelineks unika värld, där språket är både poetiskt vackert, musikaliskt och makabert. Här spetsas det kritiska tänkandet av mångtydighet och motsägelser.

LARM. BLINT SEENDE. BLINDA SER! hade urpremiär i juni 2021 på Schauspielhaus i Hamburg och har satts upp på Burgtheater i Wien och Schauspielhaus i Frankfurt.

 

Teaterpaket

I samarbete med Östgöta Kök erbjuder vi ett teaterpaket till föreställningarna 22 februari–15 mars. I paketet ingår en biljett, ett smörrebröd med skagenröra och picklad rödlök samt ett glas mousserande vin (alternativt alkoholfritt). Mat och dryck serveras i Teaterbaren från 1,5 timme innan föreställning.

Pris: 510 kr (onsdag, torsdag, söndag) respektive 550 kr (fredag, lördag). Teaterpaketet är valbart vid biljettköp i bokningskalendern.

SPELPERIOD NORRKÖPING

18 februari–15 mars 2023 på Stora teatern

SPELPERIOD LINKÖPING

21 april–25 maj 2023 på Stora teatern

Längd

Cirka 1 timme och 40 minuter (ingen paus)

Ålder

Föreställningen rekommenderas från 18 år

Läs mer

Här kan du en intervju med regissören Jenny Nörbeck.

Här kan du läsa en artikel om Elfriede Jelinek.

Triggervarning

Föreställningen kommer att innehålla starka scener samt blinkande ljus och teaterrök.

Samtal och genrep

17 februari kl. 17.45. Samtal med regissören Jenny Nörbeck och teaterchef Nils Poletti i Teaterbaren. Matpaket samt biljett till efterföljande genrep ingår!

Läs mer och köp biljetter

Litteratursamtal

21 februari kl. 19.00. Översättaren, dramatikern och dramaturgen Magnus Lindman berättar om Elfriede Jelinek på Antikvariatet i Norrköping. Fri entré, ingen förbokning.

Läs mer

Filmvisning

28 februari kl. 19.00. Se Claudia Müllers prisade dokumentärfilm Elfriede Jelinek – Language Unleashed på biografen Cnema i Norrköping.

Läs mer och köp biljetter

Livekritik och poddinspelning

5 mars kl. 17.45. Livekritik och inspelning av podden Teaterkritik – en podd av och med Svenska teaterkritikers förening i Teaterbaren i Norrköping. Fri entré, ingen förbokning.

Läs mer