Hoppa till innehåll

LARM. BLINT SEENDE. BLINDA SER!

Skandinavienpremiär för ny Jelinek-pjäs

Föreställningen spelades 2023

Denna sida är en del av föreställningsarkivet

Skandinavisk premiär för ett av Nobelprisbelönade dramatikern Elfriede Jelineks senaste verk! En teatertext om covid-19 som fenomen eller om kontrollsamhället och en demokrati i kris.

Jelinek tar oss med på en odyssé; en irrfärd av rykten, desinformation, fake news och kriget mot de mäktiga – den osynliga makten – för att landa med en drink i handen i den alpina superspridarbyn Ischgl. Här härskar klubbdrottningen Kirke och ett Hades väntar. 

I LARM. BLINT SEENDE. BLINDA SER! möter vi tvärtänkarna. En grupp som går emot norm, sans och vett, eller? Har de något att säga oss? Ska de avfärdas som antivaxare, konspirationsteoretiker, lögnhalsar och rasister, trots att gruppen inte är homogen?

Med allvar och ironi blandat med nutida, filosofiska och historiska referenser citerar och kommenterar Jelinek tvärtänkarna som angriper det globala kontrollsamhället. Ett samhälle som under ytan kokar av sorg, vrede, uppgivenhet och där röster tystas när demokrati och frihet åsidosätts. Sabotage mot de mäktiga återstår som enda möjliga kommunikationsmedel för att bli sedd och hörd.

Välkommen in i språkfantasten Elfriede Jelineks unika värld, där språket är både poetiskt vackert, musikaliskt och makabert. Här spetsas det kritiska tänkandet av mångtydighet och motsägelser.

LARM. BLINT SEENDE. BLINDA SER! hade urpremiär i juni 2021 på Schauspielhaus i Hamburg och har satts upp på Burgtheater i Wien och Schauspielhaus i Frankfurt.

 

SPELPERIOD NORRKÖPING

18 februari–15 mars 2023 på Stora teatern

SPELPERIOD LINKÖPING

21 april–25 maj 2023 på Stora teatern

Längd

Cirka 1 timme och 40 minuter (ingen paus)

Ålder

Föreställningen rekommenderas från 18 år

Läs mer

Här kan du läsa en intervju med regissören Jenny Nörbeck.

Här kan du läsa en artikel om Elfriede Jelinek.

Triggervarning

Föreställningen kommer att innehålla starka scener samt blinkande ljus och teaterrök.

Podd-recension

Hör Teaterkritikerna recensera föreställningen.

Teaterchefen presenterar

Se filmen här.