Hoppa till innehåll

Kaos är granne med Gud

Lars Noréns genombrottspjäs

Föreställningen spelades 2023

Denna sida är en del av föreställningsarkivet

17 september 1961, Hotell du Nord. Familjen som äger och driver det nedläggningshotade järnvägshotellet samlas för första gången på länge. När dörrar mot mörka inre vrår och det förflutna öppnas tvingas familjemedlemmarna möta varandra – och sig själva.

Skärpan i Lars Noréns blick på den sönderfallande kärnfamiljen är så omskriven att den blivit ett eget, etablerat begrepp; Norénfamilj. Kaos är granne med Gud är en naken, utlämnande och självbiografisk berättelse baserad på författarens egna, komplicerade familj.

Ett starkt relationsdrama där alla karaktärer på sina dysfunktionella vis försöker lappa och laga utan att lyckas. En riktig skådespelarpjäs kantad av uppslitande konflikter och dålig stämning, såväl som av värme, empati och svart humor.

Lars Norén är en av den moderna svenska teaterns förgrundsgestalter och en av landets internationellt mest kända och spelade dramatiker. Kaos är granne med Gud (1983) är tillsammans med föregångaren Natten är dagens mor (1982) hans stora genombrottspjäser och milstolpar i den svenska teaterhistorien. Här i regi av den till Östgötateatern återvändande regissören Pontus Plænge, som senast gjorde den uppskattade Rampfeber.

SPELPERIOD LINKÖPING

10 februari – 16 mars 2023 på Stora teatern

SPELPERIOD NORRKÖPING

15 april – 10 maj 2023 på Stora teatern

Speltider

Spelas onsdag–fredag kl. 19.00, lördag kl. 18.00 och söndag kl. 16.00

Föreställningslängd

Cirka 3 timmar och 30 minuter (inklusive paus)

Ålder

Föreställningen rekommenderas från 16 år.

Rök förekommer

Örtcigaretter används i föreställningen.

Läs mer

Här kan du läsa en intervju med regissören Pontus Plænge.

Här kan du läsa en artikel om Lars Norén.