Hoppa till innehåll

Cabaret (musikal)

Föreställningen spelades 2008 - 2009

Denna sida är en del av föreställningsarkivet

”Det var en gång en Cabaret och det var en gång en Conferencier och det var en stad som hette Berlin i ett land som hette Tyskland och det var världens undergång… Willkommen, bienvenu, welcome!”

 

Till 30-talets Berlin reser den unge amerikanen Cliff Bradshaw för att skriva på sin ”stora” roman och för att få uppleva livet utanför konvenansens ramar. Bland de udda existenserna på Kit Cat Club möter han den egensinniga nattklubbssångerskan Sally Bowles.

 

Cliff dras snabbt in i en spiral av nöjen, upplösta moraliska värderingar och rå, omaskerad sexualitet. Men dekadensens och livsglädjens Berlin är en bräcklig kuliss. I skuggan av nazisternas hotfulla stöveltramp och kommandorop, krymper livsutrymmet. En känsla av undergång smyger sig fram över Berlins gator, och det dröjer inte länge förrän även människorna i Cliffs närmsta omgivning drabbas.

 

Med sina oförglömliga musik- och shownummer i raffinerad koreografi har Cabaret blivit en älskad musikalklassiker och flerfaldigt Oscarsbelönad i filmversionen. Cabarets Sverigepremiär ägde rum på Östgötateaterns scen 1969.