Hoppa till innehåll

Från musikal till bioduken

Jesper Barkselius firar 20 år som skådespelare på Östgötateatern.

Under hösten har du kunnat se honom i musikalen Come From Away, huvudsakligen i rollen som borgmästare Claude. Jesper berättar att det på flera sätt är en fantastisk föreställning att spela.

– Det är helt underbart att kväll efter kväll få möta stående ovationer och jubel från publiken! Det är också spännande att se hur olika människor uppfattar den beroende på om man var med om det som hände och inte, säger Jesper.

Han berättar att den unga publiken som saknar egna minnen från 11 september-attackerna 2001 (som musikalen utspelas i sviterna av) inte har samma ingång som de äldre vuxna har. De yngsta skrattar redan från start till de komiska situationerna, medan de äldre är mer avvaktande.

– Sen märker de att skrattet och gråten hänger ihop och vågar släppa loss. Det är en väldigt fin föreställning, säger Jesper.

Come From Away spelas för sista gången på nyårsafton och därmed kommer Jesper – för första gången under sina 20 år på teatern – att delvis fira nyår i teaterhuset.

– Det ska bli kul! Den här föreställningen passar extra bra på nyår. Jag tror att alla som ser den är glada och uppfyllda när de kommer ut från teatern. Den slutar kvart i fem så de hinner gott och väl hem och sätta på potatis och äta nyårsmiddag.

 

UFO Sweden

Juldagen blir också en slags milstolpe för Jesper. Då är det biopremiär för UFO Sweden, Norrköpingskollektivet Crazy Pictures nya långfilm där Jesper spelar en av huvudrollerna.

Filmen tar avstamp i det faktum att världens största UFO-arkiv ligger i Norrköping. Föreningen som driver arkivet utför också fältarbete kring observationer som allmänheten gör gällande potentiella UFO-fenomen.

– De gör ett jätteseriöst arbete med olika typer av fältarbete, berättar Jesper, som själv besökt arkivet för att lära sig mer inför fjolårets filminspelning.

Hans karaktär Lennart är föreningen UFO Swedens ordförande, som tagit över ordförandeskapet efter den spårlöst försvunna Uno. Dessförinnan jobbade Lennart på SMHI, där han stal dokument för att få vissa mystiska saker bekräftade.

– Han är en svartlistad forskare som hela Sverige och världen ser på som en foliehatt. Han lever i en husvagn på en skrot, undangömd, och ägnar sig åt UFO Sweden.

Filmen blev helt klar först i fredags och Jesper har ännu inte sett slutresultatet. Han berättar att det är stor skillnad på känslan inför en filmpremiär jämfört med en teaterpremiär, där du ändå har rollen ”i din hand” och kan påverka slutresultatet.

– Någon form av makt har man, här är man ju fullkomligt maktlös. Jag har lämnat allt mitt i händerna på klippare och filmskapare, vilket gör att det känns som att kasta sig ut i ett vakuum inför den här premiären, säger Jesper.

 

Närproducerat

Jesper har samarbetat med Crazy Pictures i många år, både i deras populära kortfilmer och i första långfilmen; exportsuccén Den blomstertid nu kommer från 2018. Precis som då är denna actionspäckade historia nästan enbart inspelad i Norrköping med omnejd.

– Det är kul att den är så himla närproducerad; att 99 % gick att göra i Norrköping. Det tycker jag är jäkligt häftigt. Det är också kul med de här synergieffekterna; att jag är skådespelare på Östgötateatern och att teatern har samarbetat när det gäller viss kostym, rekvisita och tillverkning till filmen.

UFO Sweden innehåller många spektakulära scener och en osannolik skara actionhjältar, jagade av polis och myndigheter. Med ett undantag (ett fall från åtta meters höjd) gjorde Jesper alla sina stunttrick själv. Vid ett tillfälle med ömmande resultat som följd…

– I en scen har vår bil kraschat och jag vaknar avdomnad och märker inte att allt lutar. När min karaktär knäpper upp bältet ska han ramla ut ur rutan, snurra över golvet och en soffa, ut genom ett fönster. I fallet drar jag med mig karaktären Denise. Men jag missade fönstret och for in i fönsterkarmen istället, med stuntpersonen Nilla landades på mig. Jag hade så mycket adrenalin att vi fortsatte hela dagen, men dagen efter kom jag knappt ur sängen. Jag har kommit på efter det att jag inte ska göra mina egna stunts. Det är bara larvigt, det finns ju folk som kan och som inte missar fönstret, skrattar Jesper.

 

Unik östgötaturné

Under nästa år kommer Jesper även att synas i den nya säsongen av kriminalserien Maria Wern på TV4. Dessförinnan väntar ett unikt projekt på Östgötateatern; Gjort i länet, där han tillsammans med Peter Jansson och Caroline Harrysson ska sätta upp fem olika föreställningar på fem olika orter i Östergötland: Vikbolandet, Borggård, Valdemarsvik, Vadstena och Malexander.

– Vi ska vaska fram de främsta eller modigaste talangerna på respektive ort som utför något som de är bra på; från att spela dragspel till att rappa, sjunga, dansa – precis vad som helst. Alla de talangerna ska vi stoppa in i ett färdigt format i form av ett mysigt kvällsprogram som heter Efter 6. Det blir en rolig turné i samarbete mellan oss och hembygdsgårdarna.

Hur är det att gå från stora musikalscenen till mindre scener i bygdegårdar och Folkets hus?

– Det ska bli jättespännande! Det är sånt som är så roligt med det här jobbet; att det är såna kontraster. Ena stunden står du på musikalscenen och folk jublar och nästa stund står du i en smal experimentell föreställning där någon blir upprörd och skriker att de aldrig mer vill gå på teater och i nästa stund spelar du revy på länet. Det är det som karaktäriserar en institutionsteater och det är ett fantastiskt uppdrag som vi har med den här bredden.

Nu i november är det 20 år sen du kom till Östgötateatern. Vad minns du bäst från de här åren?

– Man minns den första pjäsen, några som sticker ut i mitten och sen den senaste. Min första pjäs jag gjorde här – Din stund på jorden – var svår att skiljas från. Jag älskade den. Den var så fin och varm och ödmjuk inför livet. Efter det Trollkarlen från Oz, där jag gjorde lejonet. Jag kan fortfarande möta folk på stan som utbrister ”jag såg dig som lejonet när jag var sju år”. Familjen Addams var en höjdare, Guys & Dolls också. Det var Guys & Dolls som ledde till att jag blev tillsammans med min sambo Sofie, som var med i ensemblen, och blev Norrköpingsbo på riktigt.

Kommer du att sakna Come From Away?

– Ja, det kommer jag att göra. Inte bara pjäsen utan alla som är med. Det är hela tiden den här separationen från människor i det här yrket. Det blir en tung pjäs att skiljas från, säger Jesper Barkselius.

Text: Jeanette Söderwall

 

Här kan du läsa mer om Come From Away och köpa biljetter till de sista föreställningarna i december.

Här kan du läsa mer om vårens Gjort i länet-turné och anmäla intresse för att vara med.

Publicerad 30 november 2022