Hoppa till innehåll

Bättre tillgänglighet i teaterhuset

Stora teatern i Norrköping ska få en ny hiss innan året är slut. Arbetet syftar till att öppna upp och tillgängliggöra fler delar av teaterhuset.

I dagsläget går hissen endast från marknivå till parkett och första raden. Den nya hissen ska gå även till andra raden och upp till vinden. Vinden, som idag är repetitionslokal, kan därmed bli en ny scen för mindre föreställningar.

Det innebär en fortsättning på X-scenen, som tidigare huserade på Repslagaregatan i Norrköping och som i våras även öppnade i ung scen/östs lokaler i Linköping.

- X-scenen är vår experimentscen där vi experimenterar oss fram. Det är också en slags internutveckling för skådespelare att kunna sätta upp eget material och lite mindre smalare grejer. Ett komplement till stora scen, säger Henrik Johansson, t.f. produktionschef på Östgötateatern.

Det är inte den enda nya scenen på gång i teaterhuset. Inom kort kommer Källarscenen, en ännu intimare scen med ingång från Slottsgatan, att invigas med en performanceföreställning av och med cirkusartisterna David och Fofo

- Det är ett jäkligt kul utrymme som bjuder in till skräckföreställningar och en annan typ av stämning och inramning, säger Henrik Johansson.

Bygget har medfört förseningar i planeringen av höstens mindre produktioner, men nu när arbetet är igång börjar speldatum falla på plats för Drip Drop Dead (Källarscenen i Norrköping), KORV – En dinnershow för kids (Teaterbaren i Norrköping), Jag springer (X-scenen i Linköping) och en ny soppteaterföreställning i båda städerna.

Vad innebär hissbygget för Norrköpingspubliken i höst?

- Det innebär lite stök. Man kommer inte kunna komma upp på första eller andra parkett om man är rörelsehindrad, vilket påverkar Teaterbaren och soppföreställningar. Det blir tyvärr ett glapp just nu för att vi ska kunna få en bättre tillgänglighet i framtiden, säger Henrik Johansson.

Tillgängligheten till föreställningarna på stora scenen påverkas inte, då en tillfällig ramp byggs utomhus vid den stora entrétrappan.

I samband med hissbygget, som givetvis görs med hänsyn till teaterhusets K-märkning, installeras också en rullstolsWC i anslutning till scenen på vinden.

- Vi ser fram emot att inviga den nya scenen efter årsskiftet! säger Henrik Johansson.

Text: Jeanette Söderwall

Publicerad 16 augusti 2022