Hoppa till innehåll
Titus Andronicus

Titus Andronicus

Shakespeares blodigaste tragedi

Kommande föreställningar

Information om kommande föreställningar saknas.

Vi är i romarriket – en stormakt där döden är nära och livet hänger på en skör tråd. Här lever folket i sina togor, äter den nyuppfunna pizzan, går på badhus och krigar med diverse grannländer. Det har redan gått decennier sen Kristi födelse och död. Det romerska imperiet har aldrig varit större – eller skörare. I skuggan av Capitolium pågår ett listigt krig mellan en general och en drottning om vem som ska hämnas på vem.  

Titus Andronicus är William Shakespeares första tragedi, och har blivit känd som en makaber hämndodyssé fylld av våld, blod och död. Pjäsen var omåttligt populär bland ungdomen under 1590-talet, och sägs ha varit inspiration till den berömde pajscenen i Sweeney Todd och South Park-avsnittet ”Scott Tenorman Must Die”.  

Pjäsen tar sin början då Rom står utan kejsare. En ny ska väljas, och folket vill se den nyss hemkomna stridsgeneralen Titus Andronicus som kejsare. Titus har dock inga planer på att bli kejsare, och ger kronan till den avlidna kejsarens äldsta son. Utöver kronan ger han också bort de krigsfångar som han har med sig från kriget, däribland drottning Tamora och hennes tre söner. Konflikterna hopar sig snabbt efter att Titus offer-mördar en av Tamoras söner och en hämndspiral utan dess like är i gång. Tamora svär att hon ska utplåna hela Andronicus släkte och när hon går från att vara fånge till kejsarinna, tänker hon göra slag i saken.  

Titus Andronicus är ett epos som försöker skildra en hel värld. Ett teatralt och maximalt spökuniversum, en helvetesportal, en gladiatorring och en pizzarestaurant. Östgötateatern bjuder på en färgstark, genreförvirrad tolkning av klassikern med lite för mycket av det mesta.  

Alla vägar bär till Rom. 

Spelperiod Linköping

14 september–6 oktober 2024

Spelperiod Norrköping

9 november–7 december 2024

Abonnemang

Ingår i Stora abonnemanget

Biljettsläpp

15 augusti 2024