Hoppa till innehåll

Misantropen

Spelades 2016/2017

Föreställningen spelades 2016 - 2017

Denna sida är en del av föreställningsarkivet

Någon måste slåss för sanningen! Men vem?

Författaren Alceste har tappat tron på mänskligheten. Världen är ett hov av intrigmakare och rövslickare. Allt verkar styras av ängsliga konventioner, förljugna ideal och ytliga möten. Bland alla tillgjorda beundrare i sin omgivning är det bara en han verkligen älskar. Men hon tycks omfamna just de egenskaper han avskyr mest.

Célimene har makt, pengar och en fashionabel umgängeskrets. Hon lever i lyxlivets komfort men längtar samtidigt efter någonting annat. Hennes rastlösa intelligens, kön och oberoende ställning provocerar. Särskilt männen.

Alceste tror sig vara den ende som kan "rädda" henne. Men vill Célimene överhuvudtaget bli räddad?

Molières mästerverk från 1666 är en skoningslös tragikomedi om människans sämsta egenskaper och hennes kamp för att uppnå de bästa: sanningen och kärleken. Den ställer frågan om vilket pris man är beredd att betala för sin kompromisslöshet. Och när förvandlas utanförskap till någonting farligt?

I regissören Michaela Granits tappning blir Misantropen en komisk mardröm om att vara fången i samhällets konventioner. Barockt 1600-tal frontalkrockar med vår egen tids besatthet av självbespegling – vår omättliga aptit på Facebook-likes och Youtube-delningar.


Bakom kulisserna på Misantropen

Följ med på repetition inför premiären i Linköping!

Läs hela reportaget


Intervju med Michaela Granit

Regissören berättar om en pjäs som rymmer både humor och allvar.

Läs hela intervjun