Hoppa till innehåll
En ridå

Min modiga mor

En historia om oskuldens möte med ondskan, om slumpen och miraklet

Föreställningen spelades 2004 - 2006

Denna sida är en del av föreställningsarkivet

"En solig sommardag år nittonhundrafyrtiofyra, ett gott skördeår för döden, satte min mor på sig sin svarta finklänning, den med spetskragen, den hon alltid satte på sig - som det anstod en dam - när hon skulle bege sig till sin syster Martha för veckans ginrummy-parti."

Så börjar George Taboris skildring av den dag i hans mor Elsas liv då hon - från morgon till afton - gjorde en resa till helvetets förgård och tillbaka. Bokstavligen halvvägs till Auschwitz räddas hon mirakulöst. Elsa är en kvinna i mogen ålder, vars söner flyttat utomlands. En kvinna som genomlevt förvandlingen från aktad grannfru till "judesvin" och "kommunist-hora". En kvinna som sett vänner och släktingar försvinna, som sett sin man arresteras för att möta sitt slut i gaskammaren. En kvinna som med ett förtvivlans mod ändå fortsatt att leva någon sorts vardag.

Min modiga mor av George Taboris bygger på en serie verkliga händelser. De berättar om mod och kärlek, om minne och glömska, om illvilja och grymhet, om trivialiteter och medlöperi, om ångest och åtrå, i vardagen och i helvetets förrum. Det är en säregen pjäs, som påminner om Chagalls måleri, fylld av livslust, förundran, humor och vemod.