Hoppa till innehåll
En julsaga. Peter Jansson.

En julsaga

En familjeföreställning om ont och gott

Föreställningen spelades 2023

Denna sida är en del av föreställningsarkivet

En julsaga är berättelsen om den elaka snåljåpen Ebenezer Scrooge och utspelar sig i 1800-talets London. Det är dagen före julafton. På Londons gator förbereder man sig inför årets höjdpunkt – julen – och barnens ögon tindrar av förväntan. Men den vresiga och giriga Scrooge har inget till övers för julen, utan bryr sig bara om pengar och sig själv.

Scrooge bor ensam i ett stort dystert hus, som en gång ägts av hans nu döde kompanjon Jacob Marley. Natten före julafton får Scrooge besök av Marleys vålnad, som vill varna honom för att gå samma hemska öde till mötes som han själv. Under natten besöks Scrooge av tre spöken, som målar upp Scrooges tillvaro i dystra färger. Nu har han natten på sig att göra upp med sitt förflutna och förändra framtiden för sig själv och människorna han mött på sin väg genom livet.

En julsaga bygger på Charles Dickens berömda bok med samma namn. Den har filmatiserats och satts upp som pjäs oräkneliga gånger världen över. Scrooge har blivit arketypen för en girig snåljåp och har stått som modell för självaste Walt Disneys Farbror Joakim.

Charles Dickens [1812-1870] föddes i Portsmouth i England och var en av sin tids mest populära romanförfattare. Hans romaner kretsade ofta kring samhällets orättvisor och nöden på Londons gator samt skildrade de sociala och teknologiska förändringarna under den viktorianska eran. Dickens skrev såväl romaner som noveller, dramatik och essäer. En julsaga är en av hans mest kända och älskade romaner.

En julsaga i Östgötateaterns tappning är en virvlande färgstark bilderbok på Stora scenen. Här finns allt du kan önska dig, för att komma i rätt julstämning: myllrande gatuliv, gycklare, tindrande barnaögon, spöken, virvlande snöflingor och en glittrande stjärnhimmel.

Det är en magisk och hjärtevärmande berättelse om ensamhet, gemenskap och kärlek. Och om orättvisor och människans förmåga att göra gott.

Spelperiod Linköping

7 oktober – 29 oktober 2023

Spelperiod Norrköping

25 november – 29 december 2023

Abonnemang

Ingår i Stora abonnemanget

Rekommenderad ålder

Från 8 år 

Föreställningslängd

1 timme 15 minuter. 

Ingen paus.

Kommer du i god tid till föreställningen?

I caféet bjuder vi på kaffe, julmust och pepparkaka.

I foajén finns också en kiosk där vi säljer godis och läsk.

Intervju med regissör

Läs här.