Hoppa till innehåll

Soppteater med Tobias Almborg

Snart släpps biljetterna till vårens soppteater.

Först ut på barscenen 2023 är den nyskrivna monologen Minnesstunden, av och med skådespelaren Tobias Almborg. Det är en dråplig föreställning som utspelas på minnesstunden för Göran, en pensionerad skådespelare som gått bort.

– Hans liv påminner kanske en del om mitt liv. Pjäsen handlar om de roller vi spelar, om de spelar någon roll, och om våra desperata försök att bli ihågkomna av eftervärlden, säger Tobias Almborg.

Han utlovar svart humor och en del igenkänning, bland annat på temat ”den lilla människan i det stora bolaget.” Döden, Marilyn Monroe, Shakespeares Macbeth och vita tubsockor (!) är också några av de inslag som dyker upp.

 

Helafton på lunchen

Tobias Almborg är van att stå på barscenen, med egen talkshow såväl som olika sopp- och diktprogram, och han gillar närheten som uppstår till publiken. 

Jag tycker också om att det är ganska korta berättelser. Att få in allt det som en helafton kan erbjuda på bara en timme, säger han.

Senast du såg honom i en soppteater var det i musikföreställningen Patti, Bob och Leonard.

Vi gör ofta soppor med musik, men den här gången ville jag göra något textbaserat. Så att man får jobba som skådespelare mer med en text och ge publiken en teaterupplevelse, säger Tobias.

Han berättar att en anledning till att han skrev Minnesstunden är just hans rädsla för att bli som Göran; att ha jobbat på en arbetsplats i väldigt många år och sen glömmas bort.

– Men att glömmas bort är vi väl alla rädda för.

Hyllad musikal senast

Tobias senaste föreställning på teatern var den hyllade musikalen Come From Away, som spelade sin sista föreställning på nyårsafton.

Det kändes bra att sluta där vi gjorde, vi slutade verkligen på topp. Sen är det alltid ett visst vemod att avsluta saker och ting. Det var en jäkla härlig grupp och ensemble att jobba med. Men jag tycker också att det är skönt att avsluta saker och gå vidare, säger Tobias Almborg.

 

Biljettsläpp 25 januari

Minnesstunden spelas i Norrköping 22 februari–2 mars och i Linköping 7–16 mars.

Biljetterna till den – och till vårens andra nya soppteaterföreställning Pyttipanna, med Sven Angleflod och Östgöta Brasskvintett – släpps den 25 januari kl. 10.00. Du som är abonnent har förtur redan från idag, den 18 januari.

 

Text: Jeanette Söderwall

 

FAKTA SOPPTEATER

Föreställningarna spelas i Teaterbaren i Norrköpings teaterhus och i övre Teaterbaren i Linköping. I biljettpriset ingår soppa, bröd, kaffe och kaka från Östgöta Kök. Insläpp från kl. 11.30 och start på scenen kl. 12.00. Föreställningslängden är max en timme. Observera att soppteaterbiljetter bokas senast 55 timmar innan aktuell föreställning.

Publicerad 18 januari 2023