Hoppa till innehåll

Från Folkoperan till ny VD för Scenkonst Öst

Scenkonst Öst har rekryterat Monica Fredriksson Tal till ny VD. Hon kommer närmast från Folkoperan i Stockholm, där hon varit VD sedan 2016.

Monica Fredriksson Tal har en lång och gedigen erfarenhet från scenkonstbranschen. Som VD har hon har drivit Folkoperan till att bli en av Sveriges mest intressanta musikteaterscener. Tidigare har hon varit verksamhetschef för Cullbergbaletten och även arbetat som producent på Riksteatern och Unga Riks. Monica har även varit engagerad som ordförande i Kulturrådets referensgrupp för aktörer inom fri scenkonst dans.

– Det har varit ett stort intresse och många sökanden till tjänsten som Scenkonst Östs nya VD, vilket har gjort att processen dragit ut på tiden. Men vi tror att vi i Monica har hittat en kompetent VD med den bakgrund och de kunskaper inom scenkonst som vi eftersökt. Jag är övertygad om att Monica har den energi och vitalitet som krävs för att få Scenkonst Öst att fortsätta bidra till kulturlivets och kulturarvets utveckling i Östergötland och på så sätt även stärka länets attraktivitet. Vi är mycket glada att Monica nu valt att ta sig an tjänsten som vår nya VD, och jag vill hälsa henne varmt välkommen till Scenkonst Öst, säger Lars Hagman, styrelseordförande för Scenkonst Öst AB.

– När jag fick frågan om jag var intresserad av att söka arbetet som VD för Scenkonst Öst, kände jag direkt att det skulle vara spännande att få leda en stor organisation med flera olika scenkonstuttryck och hög konstnärlig kompetens. Jag är väldigt glad över att jag nu får den chansen. Idag är det viktigare än någonsin att visa att kultur och konst inte bara är det där lilla extra, utan något som behövs både för vår hälsa och för samhället i stort, säger Monica Fredriksson Tal.

Monica Fredriksson Tal tillträder sin nya befattning den 5 augusti 2024.

Publicerad 4 januari 2024