Hoppa till innehåll

Familjen

Föreställningen spelades 2010 - 2011

Denna sida är en del av föreställningsarkivet

En het augustidag lämnar den alkoholiserade poeten Beverly sitt hem och återkommer inte. Familjen samlas för att stödja hans pillerberoende hustru Violet  och för att så småningom begrava Beverly. Under den tid familjen tillbringar tillsammans dras allt från gamla oförrätter, tillkortakommanden, svek, incest och otrohet upp i dagens ljus.

 

Familjen springer ur såväl en amerikansk som svensk teatertradition. Traditioner som korsbefruktad varandra många generationer bakåt. Pjäsen är inspirerad av allt från Strindberg (Dödsdansen, Fröken Julie) och Eugene O´Neill (Klaga månde Elektra, Lång dags färd mot natt), till Tenessee Williams (Linje Lusta), Edward Albee (Vem är rädd för Virginia Woolf), Lars Norén (Natten är dagens mor) och Sam Shepard (Far North och True West).

 

Om fokus hos dessa ofta har legat på manliga karaktärer, ligger det i Familjen i stället på kvinnorna: Mamman Violet, hennes syster Matti Fae och döttrarna Barbara, Karen och Ivy. Med en rejäl portion humor beskriver och blottlägger han deras relationer.

 

Tracy Letts tragikomiska drama hade sin urpremiär 2007 i Chicago på Steppenwolf Theatre och har sedan dess gått som en löpeld över världen, i vår har den t ex haft premiär på såväl Dramaten som på Göteborgs Stadsteater. Den har belönats med flera stora priser bl Pulitzerpriset och har redan blivit en modern, amerikansk klassiker.