Hoppa till innehåll

Grisar rymmen

Har du sett Elfie och Jelly? De två grisarna har rymt från repetitionerna inför premiären av LARM. BLINT SEENDE. BLINDA SER! i Norrköping.

Grisarna är tama och av rasen Yorkshire. De väger cirka 200 kilo och lystrar till namnen Elfie och Jelly. De gillar att göra tricks och är extra förtjusta i hundgodis och körsbär i likör.

Elfie och Jelly smet ut från Stora teatern i Norrköping runt lunchtid den 7 februari, under en paus i repetitionerna av Elfriede Jelineks LARM. BLINT SEENDE. BLINDA SER!, en nyskriven teatertext med utgångspunkt i coronapandemin. En skallgång har genomförts i kvarteren runt teaterhuset, utan resultat.

 

”Blivit som familj”

David Sigfridsson är en av de sju skådespelarna i berörd ensemble och kanske den som grisarna knutit an till mest. Han sörjer djupt deras frånvaro och menar att den konstnärliga processen inte blir densamma.

– Elfie och Jelly har blivit som familj. Jag tänker på dem konstant nu och har svårt att fokusera på texten, säger David Sigfridsson, som även misstänker att han fått feber på grund av allt detta.

David har på eget initiativ gått runt och satt upp lappar på anslagstavlor i Norrköping samt skrivit efterlysningar i Facebookgrupper för försvunna djur. Han undrar hur Elfie och Jelly kommer att klara kylan, stadstrafiken och var de ska hitta mat och körsbär i likör. Under repperioden har han blivit vegetarian och även börjat fundera på att skaffa en minigris.

Föreställningens premiär är den 18 februari och i nuläget är det oklart om grisarna kommer att kunna ersättas eller om det konstnärliga teamet får tänka om snabbt (något de visserligen är vana vid eftersom verket arbetas fram i process).

”En riktig svinstia”

Någon som däremot hoppas att grisarna inte kommer tillbaka är skådespelaren Hanna Dawit. Hon har pälsallergi och grisskräck och har flera gången lyft deras närvaro som en facklig arbetsmiljöfråga.

– Grisarna är inget jag saknar. De luktar som fan, jag har behövt arbeta i en riktig svinstia, säger Hanna Dawit och tillägger att David bara är ”en liten cry baby”.

Kostymavdelningen pustar också ut eftersom grisdesignen varit särskilt knepig att få till. Teaterchef Nils Poletti utlovar i sin tur en styrkekram till David Sigfridsson och till alla i produktionsteamet som behöver det.

 

Har du sett Elfie och Jelly?

Vi uppmanar alla som kan ha kommit i kontakt med grisarna eller som har någon information om var de kan tänkas befinna sig att höra av sig till info@ostgotateatern.se. Obs! Även om de är tama ska du som främling iaktta stor försiktighet vid eventuellt närmande.

Du som är nyfiken på hur denna rafflande följetång slutar och huruvida Elfie och Jelly (alternativt understudies) kommer att medverka i LARM. BLINT SEENDE. BLINDA SER! i Norrköping den 18 februari –15 mars kan boka dina teaterbiljetter här.

 

UPPDATERING 12 FEBRUARI

Fake news. Det är ett av de samhällsaktuella teman som lyfts i LARM. BLINT SEENDE. BLINDA SER!. Fake news är också precis vad artikeln ovan och vår efterlysning av grisarna Elfie och Jelly är. Inga riktiga grisar är med på scenen (däremot skådespelare med grismasker och grisar på film).

Välkommen in i språkfantasten Jelineks unika värld. Här väntar en odyssé som spetsar det kritiska tänkandet; en irrfärd av rykten, desinformation och kriget mot den osynliga makten … kriget mot vacciner, mot 5G-master och mot ens eget motsägelsefulla – och grisiga – jag.

Mer information om föreställningen finns här.

Publicerad 8 februari 2023