Hoppa till innehåll

Cirkusslottet

Nycirkusfestival i Finspång

Föreställningen spelades 2018

Denna sida är en del av föreställningsarkivet

Den 10-19 augusti 2018 arrangerades den andra upplagan av den internationella nycirkusfestivalen Cirkusslottet. Festivalen i Finspång var ett äventyr för hela familjen med medverkande artister från Sverige, Brasilien, Finland och Frankrike.

Under tio dagar bjöds det på högkvalitativ samtida cirkus från hela världen i de två stora cirkustälten i Slottsparken i Finspång. Det blev även flera härliga utomhusföreställningar i Bruksparken.

Här kan du se vilka föreställningar som spelades:


I AM SOMEBODY

Sirqus Alfon, med rötter i Norrköping, startade som gatuartister men har nu bytt gatan mot tekniken. I am Somebody prisades som bästa föreställning alla kategorier vid Scenkonstfestivalen Adelaide Fringe 2017 och har sedan dess turnerat i Nya Zeeland och Europa. Med rötterna i gatuscenen och hjärta för tekniken använder Sirqus Alfon laser, optiska illusioner, videoloopar och musik för att forma ett helt eget sceniskt uttryck. Genom ett rasande tempo kastas publiken in i en timmeslång upplevelse som varken tar hänsyn till dramaturgi eller genre.


EXTREME SYMBIOSIS

Henrik & Louise har arbetat tillsammans sedan 2001 och har turnerat världen över med bland annat Cirkus Cirkör. Nu bjuder de öppenhjärtigt in till en inblick i sin konstform och vardag som parakrobater. I den intima dokumentära föreställningen Extreme Symbiosis får vi följa deras resa genom rysk cirkusskola till turnéer världen över. Genom att belysa vikten av den konstant pågående mentala och fysiska träningen vill Extreme Symbiosis bidra till att öka publikens förståelse för nycirkus som konstform.


TVÅ

Henrik & Louise medverkar med föreställningen TVÅ i det cirkusresidens som arrangeras av Finspångs kommun i anslutning till festivalen. Två akrobater, en sprakande TV och en ytterrock som får liv samarbetar i föreställningen TVÅ som genom akrobatik, koncentration och tillit formar ett unikt samspel. TVÅ riktar sig till de mindre barnen och vill visa på innebörden av att att vara fler än en - att förhålla sig till någon annans humör, vilja och energi. En intim föreställning som låter publikens fantasi styra när fysiska möten blir till livliga lekar utmanade av tyngdlagen.


HAIRY TALES

M.P.A.C. - Mighty Performing Arts Collective - är ett normkritiskt och feministiskt kollektiv som skapar originella scenkonstverk med clownkonst som grund. Med en stor dos fysisk komik, böjliga kroppar och håriga kreationer framför de en clownföreställning för 2000-talet. Hairy Tales är en feministisk punkcirkus som handlar om huvudhår och kroppshår - rakat, vildvuxet, färgat och förlorat. Genom att sätta samhällets hårnormer under lupp och dela med sig av personliga erfarenheter vävs en komisk historia fram i gränslandet mellan teater, cirkus och performance.


CIRcUS I LOVE YOU

Circus I love you är ett scenkonstkollektiv med medlemmar från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Frankrike. Genom att förverkliga sin dröm och investera i ett eget cirkustält tog föreställningen också form utifrån kärleken till cirkus. Cirkus varvas med livemusik och bjuder in publiken till en varm och böljande varieté präglad av rullskridskor, lindans och hisnande balansakter.


MOSH SPLIT

Mosh Split är en hyllning till feminismen, kvinnan och det gränslösa. Finska Sisus Sirkus samlar fem kvinnor runt en 9,5 meter hög ställning som utgör basen för föreställningen. I en trapets ovan för publikens huvud såväl som ur en husbild dyker karaktärerna upp en efter en och sätter agendan för true girl power.


THE HIGH LIFE

Lalla and The Amazing Other ger oss livet på en pinne i ett högtflygande förhållande. Hur relaterar man till någon när en är på jorden och den andra är i luften? Och hur kan man skapa en plats när platsen är näst intill obefintlig? The High Life växlar komedi och tragedi, kärlek och aggression, impuls och kontroll - ett fysiskt och fantasifullt äventyr ovanför marken.


TUTU CUBE SHOW

Brasilianska Tutu Marques försörjer sig genom gatushower och har turnerat världen över med hyllade Tutu Cube Show. Möt nidbilden av en casanova som gör allt för att vinna publikens kärlek. Ingen show är den andra lik i en show där publiken för handlingen framåt. Akrobatik varvas med dans och ingen i publiken sitter säker från att dras upp på scen.


INGET KALAS UTAN KNAS

Östgötateaterns nycirkusföreställning för hela familjen. Möt fyra glada och galna cirkusartister som underhåller med jonglering, svindlande luftakrobatik, spännande balansnummer och roliga överraskningar. Håll andan, blunda inte, känn pirret i magen och skratta tillsammans. Inget kalas utan knas!


POP-UP

Under utsökt ledning av den amerikanska clownen och komikern Angela Wand varvas artister från Norrköpings Ungdomscirkus, Norrköpings Cirkus & Varieté och Frisksport Ljungsbro i en lokal varieté som visar allt från luftakrobatik och jonglering till volter och mänskliga pyramider. En hyllning till cirkuskonsten i Östergötland!

 


 

KRINGAKTIVITETER

Utöver hisnande föreställningar bjöds det på olika typer av prova på-aktiviteter, workshops och seminarier för barn, ungdomar och vuxna. Exempel på detta var Barnens byggskola med NCC samt den lokala konstnären Olav Lunde som byggde en skulptur live under festivalen tillsammans med Finspångs unga.

 

OM NYCIRKUS ÖST

Cirkusslottet Finspång är en del av det treåriga utvecklingsprojektet Nycirkus Öst, med syfte att stärka nycirkusens utveckling i Östergötland, öppna för internationella influenser och ge regionens invånare ökade möjligheter till berikande upplevelser, delaktighet och utövande inom konstformen. Bakom projektet står Region Östergötland, Finspångs kommun och Östgötateatern, med stöd av Kulturrådet. Samarbetspartners för 2018 års festival var Siemens och NCC.