Regissörer och dramaturger

Salad Hilowle

Salad Hilowle är filmskapare och konstnär med rötter i Somalia och Gävle. Han är nu bosatt i Stockholm men har tidigare bott i Norrköping och studerat vid programmet Kultur, samhälle, mediegestaltning vid Linköpings Universitet.

Salad utexaminerade från Konstfack 2018 och tog i fjol sin masterexamen i fri konst vid Kungl. Konsthögskolan. Hans konstnärskap kretsar kring identitet, minnen och plats, synliggörande och mellanförskap. Han står bland annat bakom de prisade kortfilmerna Erinra, Brev till Sverige och Waryaa. Hans finstämda och poetiska filmer har visats på festivaler runt om i Europa och de två sistnämnda finns även att se på SVT Play. Våren 2021 stod Salad bakom den uppmärksammade utställningen Vanus Labor på Konstakademien.

Salad var 2015 en av två konstnärer som fick dela på Engmansstipendiet, ett av Sveriges största konststipendium. 2020 tilldelades han Bernadottestipendiet av Konstakademien för sitt arbete med att synliggöra människor med afrikanskt ursprung i svensk konsthistoria och 2021 belönades han med Svenska Filmakademins stipendium till minne av Kurt Linder.

2020 är Salad filmfotograf och - tillsammans med America Vera-Zavala - regissör för filmen Dumar. Våren 2021 är han aktuell som filmare för Ingenting av det jag vet om mig stämmer.

Gå till hemsidan