Hoppa till innehåll

Ett yrkesliv vigt till Östgötateatern

Håkan Sjösvärd har arbetat på teatern i 46 år. Som barn var han med pappa som satt brandvakt under föreställningarna. Extrajobbet som scenarbetare under tonåren ledde till anställning och under åren har han jobbat med ljud och ljus, varit scenmästare, föreställningsteknisk chef och teknisk samordnare.

HUR BÖRJADE DENNA LÅNGA KARRIÄR PÅ TEATERN?   

– Min pappa var brandman och satt brandvakt på teatern i Linköping. Vi bodde tvärs över gatan och han brukade ta föreställningspassen. Jag vet inte om han egentligen var intresserad av teater men han lärde känna många i huset och tyckte det var roligt. Som barn fick jag följa med och sitta i hans knä. Det fanns en särskild bänk där brandvakten satt. För några år sedan monterade jag ner den, det var lite speciellt. Den är sparad och finns någonstans på teaterhuset.   

På 70-talet var bemanningen högre och under föreställningarna hjälpte extrapersonal till med scenbyten och det omkringliggande arbete som pågick runt scen.   

– En dag kom pappa hem och frågade om inte jag kunde tänka mig att jobba kvällar på teatern som scenarbetare. På den vägen var det. På dagarna läste jag gymnasieutbildningen teknisk som då var på 4 år och varje kväll jobbade jag på föreställningarna. När jag var arton år blev jag anställd i Norrköping. Jag hoppade över det sista yrkesutbildande året eftersom jag fick jobb på teatern.  

Många förändringar har skett under Håkans tid och teatern har hunnit vara både Stadsteatern, Länsteatern, Östgötateatern och ligger nu under Scenkonst Öst. Personalkonstellationerna har också sett olika ut och arbetsmiljön har varit annorlunda från vad den är idag.   

– Numera finns policys om tunga lyft och det finns hiss i teaterhuset. Förr kunde det bli mycket konkande och många blev slitna i sina ryggar även fast vi var fler som jobbade. Tror vi var 16 medarbetare som mest på scenavdelningen – alla satt i samma rum och bolmade cigaretter. Det kunde vara väldigt tjock rök när man kom till fikarummet på morgonen. 

Under åren har Håkan jobbat med många föreställningar och turnéer på teatern. En tid han minns med värme är tiden på Ung Scen Öst. På uppdrag av dåvarande teaterchef Johan Celander var han med och startade verksamheten, ett projekt han trodde skulle bli kortvarigt men där han stannade i åtta år.  

–  Ung Scen Öst var riktigt roligt! Vi började med en tom vit lokal. Det var till att bygga läktare, måla om, dra el, ja allt.  

2009 tog han över tjänsten som föreställningsteknisk chef. Då var rollen väldigt omfattade med personalansvar, fastighetsansvar, ansvar för föreställningsteknik, larm, bilar och låssystem.  

– Jag jobbade som föreställningsteknisk chef i ungefär tio år, det var ganska slitsamt, jag jobbade jämt. Efter några år i den befattningen anställdes fastighetschef, Claes Elgström. Han tog över larm, fastighet och bilar och då fick jag mer tid åt att ägna mig åt teaterverksamheten. Sedan några år tillbaka har Johan Wallin tjänsten som föreställningsteknisk chef.  

 

 

Av kollegor fick han höra att han var för snäll som chef, något han tror stämmer. Att gå från att vara arbetskamrat till chef var knepigt och Håkan tyckte inte det var optimalt trots att det blev så. Att han är snäll och nästan aldrig har hetsat upp sig tror han däremot är en god kvalitet när en jobbar på teatern.  

–  Jag har lätt för att samarbeta och håller mig lugn, det har underlättat i mitt jobb.  

VAD HAR VARIT ROLIGAST I DITT JOBB?   

– Kollegorna. Många jobbar inte kvar, men det har varit himla kul med de nya unga som kommit, de har energi. Jag har älskat att gå till jobbet och roligast har varit att lösa tekniska problem, det finns alltid någon ny grej att lösa. Jag har lärt mig mycket om allt från el till att snickra och det har varit utvecklande.    

HAR DU NÅGRA PLANER FÖR LIVET SOM PENSIONÄR?   

– Hade jag bott i lägenhet hade jag nog inte gått i pension nu, jag kan inte sitta still. Men nu ser jag fram emot att pyssla hemma och ta ner träd och hugga ved. Jag har några byggprojekt jag vill göra, jag älskar att hålla på med sådant hemmavid. Att åka på en avkopplande resa likt Hurtigruten, fast till Skottland skulle vara roligt också, kanske barnen med respektive vill följa med, det skulle vara kul.  

KOMMER DU FORTSÄTTA ATT GÅ PÅ TEATER?   

– Jag älskar musikaler, det kommer jag fortsätta att gå på! Jekyll & Hyde och Familjen Addams var väldigt bra förställningar och roliga att jobba med. Pjäsen Kaos är granne med Gud var också mycket bra. Från tidigare produktioner minns jag föreställningen Frostblommor som spelades på Teatervinden.  

31 oktober 2023 är sista arbetsdagen. På frågan om Håkan ska göra något speciellt dagen till ära vet han inte än, men något blir det. Det finns såklart en liten oro över vad livet som pensionär kommer att innebära när allt har landat.   

– Jag undrar vad som händer med kroppen den dagen jag lyckats släppa teatern helt. Jag får se till att sysselsätta mig och tänka på annat.   

 

Text: Christin Bäckman Boo 

Publicerad 1 november 2023