Hoppa till innehåll

Din guide till Kulturnatten

Årets stora kulturhelg i Norrköping närmar sig. Här är tips på vad du inte bör missa!

Nästa lördag bjuder Östgötateatern in till en heldag i kulturens tecken med poesi, teaterpremiär, cirkusperformance och öppet hus på kostymavdelningen och i kostymförrådet. Vi samproducerar och stöttar dessutom cirkus- och dansföreställningar på andra platser i staden under Kulturnattshelgen 23–25 september.

 

Från bubbel till källare

Är du sugen på att veta mer om tankarna bakom den explosiva kostymfesten Drottningens juvelsmycke? Fredagen den 23 september kl. 17.45 hålls ett spännande samtal med produktionsgruppen Ramaj, som står för idé och koncept bakom föreställningen. Möt regissören och teaterchefen Nils Poletti, kostymdesignern Lena Lindgren och scenografen och ljusdesignern Markus Granqvist i Teaterbaren, samtidigt som du avnjuter bubbel och smörrebröd från Östgöta Kök. Efter samtalet välkomnas du in i den vackra salongen för genrepet av Drottningens juvelsmycke. Läs mer och köp biljetter här.

Samma kväll med start kl. 19.30 kan du istället välja att besöka Östgötateaterns allra nyaste scen – en betydligt ruffigare sådan. Källarscenen, med ingång från Slottsgatan, är spelplats för en cirkusföreställning utöver det vanliga. I Drip Drop Dead blandas löpning, komik och måleri i en svettig performance av och med cirkusduon David och Fofo. Läs mer och köp biljetter här.

 

Högtflygande cirkus

Mer cirkus blir det på andra sidan järnvägsspåret, närmare bestämt vid Noss och Norrköpings Ungdomscirkus på Butängen. Föreställningen Sinfonia Volante (bilden ovan) är ett resultat av flera års utforskande workshops under ledning av Magali Bancel och Mattias Lindström, konstnärliga ledare för Cirk L.

Deras tidigare arbete tillsammans med musiker från Norrköpings Symfoniorkester och luftakrobater har kunnat ses i filmtrilogin Uppåt väggarna, som producerades för Östgötateaterns och Norrköpings Symfoniorkesters digitala scener under pandemin. Nu kan föreställningen upplevas kostnadsfritt utomhus (18 meter upp i luften på en specialkonstruerad rigg!) under Kulturnattens alla tre kvällar med start kl. 20.00.

Den nyskrivna musiken i Sinfonia Volante är komponerad av slagverkaren Martin Orraryd, harpisten Delphine Constantin-Reznik och bastrombonisten Johan Wiklund från Norrköpings Symfoniorkester. Ensemblen består av cirkusartisterna Elsa Näslund, Emelie Sandberg, Anna Gehlin, Mira Leonard och Mattias Lindström.

Föreställningen produceras av cirkuskompaniet Cirk L och Nycirkus Öst i samarbete med Norrköpings Symfoniorkester och Östgötateatern och med stöd av Manegen, Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Region Östergötland.

 

Morgonlyrik och öppet hus

Lördagen den 24 september inleds traditionsenligt på teatern med Morgonlyrik. Fyra skådespelare – Ann-Sofie Andersson Kern, Sven Angleflod, Annica Edstam och Gabriella Boris – läser poesi från Teaterbarens scen. Det blir personliga favoriter och allt från Sonja Åkesson till Franz Kafka. I biljetten ingår smörgås, kaffe och äppelmust från Östgöta Kök. Köp biljetter här.

Efter intag av brunch och poesi kan du promenera till närliggande Kulturkvarteret Hallarna och besöka Östgötateaterns kostymateljé och kostymförråd under ett öppet hus som pågår kl. 11.00-14.00. Adressen är Slottsgatan 135. Här möter du skräddare och patinerare från teatern som berättar om tillverkningsprocessen och ser exempel på fantastiska kreationer som skapats till uppsättningar genom åren. Fri entré och ingen biljett krävs.

Konserter på SON

En annan aktivitet som passar hela familjen är familjekonserten Ers majestät hos Norrköpings Symfoniorkester kl. 14.00. Här berättas det om elaka kungar och en mäktig drottning tillsammans med musik i kunglig stil. Berättare är skådespelaren Leif Andrée. Fri entré och ingen biljett krävs.

Lördagskvällen i De Geerhallen fortsätter med kungliga associationer. Kl. 18.00 ges Musique Royale, som bland annat innehåller Jean Sibelius svit Kung Kristian II, Benjamin Brittens opera Gloriana och Johann Strauss Kejsarvalsen. Dirigent är Andreas Hanson och programvärd Leif Andrée. Även denna konsert är kostnads- och biljettfri. 

 

Dans på stadsmuseet

Mellan ovanstående konserter kan du besöka Norrköpings stadsmuseum och premiären av dansföreställningen ...det humanitära. Föreställningen ges i utställningen "Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu” med start kl. 15.00. ...det humanitära tar avstamp i Bollhusmötet i Uppsala 1939, då studenterna höll ett möte med anledning av att cirka 10 judiska läkare sökt asyl i Sverige. Man oroade sig för sina egna framtida arbetstillfällen och enades om en skrivelse till kungen. Den stora diskussionen rörde sig kring huruvida man skulle ta med en mening om att man förstod flyktingarnas situation och "att Sverige ej bör undandra sig sin andel av hjälparbetet”. Meningen röstades bort.

Fyra musiker och tre dansare undersöker genom sina konstformer den historiska händelsen. Koreografin är skapad av Lotta Gahrton och musiken av Lars Almkvist, Daniel Gahrton och Lise-Lotte Norelius. Utöver ovan nämnda består ensemblen av dansarna Vilhelm Bromander, Mikael Strid och Linnéa Sundling.

...det humanitära produceras med stöd av Kulturrådet, Musikverket, Konstnärsnämnden, Stockholms Stad, Region Stockholm, Dans i Öst/Region Östergötland, Norrköpings stadsmuseum, Östgötateatern och Blå Huset i Tensta.

 

Premiärkväll på teatern

Kl. 18.00 på lördagen går ridån upp för Östgötateaterns nya version av Carl Jonas Love Almqvists romantiska tragedi Drottningens juvelsmycke. Pjäsen, som till stora delar utspelas i Östergötland i slutet av 1700-talet, är en gränsöverskridande berättelse fylld av passion, makt, romantik, grymhet och död. Räkna med en visuell och maxad upplevelse för alla sinnen! Läs mer och köp biljetter här.

En trappa ner i teaterhuset får du som ännu inte sett performanceföreställningen Drip Drop Dead en ny chans på lördagen. Källarscenen är platsen, kl. 18.30 är tiden, David och Fofo är cirkusartisterna. OBS! Endast 15 platser per föreställning och biljettpris från 65 kr. Läs mer och köp biljetter här.

 

Konstvandring i Knäppingsborg

Under föreställningarna av Drip Drop Dead skapar cirkusartisten David Eriksson unika konstverk med hjälp av färg och sin egen svett. Flera verk ställs ut på Källarscenen och kan ses i samband med föreställning, men Östgötateatern har även ett samarbete med butiken To Decay i Knäppingsborg. Under Kulturnatten kommer tre av David Erikssons verk att ingå i en konstvandring i Knäppingsborg. Kartor finns att hämta i alla områdets butiker och restauranger.

Psst! På tal om konst – visste du att konstnären bakom årets Kulturnatten-affisch, Krister Kern, även är skådespelare på teatern? Mellan kl. 20.00-22.00 lördagen den 24 september kan du träffa honom och få en signerad affisch i Färgerisalen på Norrköpings stadsmuseum.

 

Hela Kulturnatten-programmet finns att ta del av hos Visit Norrköping; klicka här.

Publicerad 14 september 2022