Hoppa till innehåll

Camilo Ge Bresky får Östgötateaterns vänförenings stipendium

Skådespelaren, musikalartisten och koreografen Camilo Ge Bresky får Östgötateaterns vänförenings stipendium 2023. Camilo kom till Östgötateatern 2019 och har sedan dess medverkat i bland annat musikalerna Rocky Horror Show, Come from Away och Waitress. Till våren är han aktuell i Brechtpjäsen Den goda människan i Sezuan och i den egenskrivna soppteatern Resan till Östergötland.

För Camilo är scenen och scenkonsten livet och redan som barn hade han bestämt sig för sitt yrkesval. Efter utbildningen från Balettakademins musikallinje i Göteborg har han medverkat i musikaler på flera av landet stora scener och kan bland annat skriva upp produktioner som The Book of Mormon, La Cage aux Folles och Jesus Christ Superstar på meritlistan.

Hur kommer det sig att du blev skådespelare? 

– Jag har alltid varit intresserad av scenkonst, och för mig har det sedan barnsben varit självklart att det var detta jag skulle jobba med. Jag ser mig främst som musikalartist. Skådespelare är något jag titulerar mig som lite löst än så länge. 

På Östgötateatern har Camilo möjlighet att arbeta som skådespelare, musikalartist, koreograf och dramatiker, en variation som han tycker är lyxig. Under hösten 2023 har han varit koreograf för den turnerande föreställningen I afton: Lola Blau. I vår kommer vi kunna se Camilo ensam på scen i soppteatern Resan till Östergötland som han skrivit själv. Föreställningen utlovar en stund trivsam lunchunderhållning i musikalernas tecken och är en personlig föreställning om Camilos egen resa till Östergötland. 

Vad är roligast med att arbeta på Östgötateatern? 

– För mig är det solklart kollegorna! Jag tycker otroligt mycket om mina kollegor, både de som står på scenen och de som arbetar bakom.

Vad betyder det här stipendiet för dig?

– Det är ett jättefint erkännande som betyder fantastiskt mycket. Jag blev så glad och känner sådan tacksamhet att det jag gör uppmärksammas och uppskattas av publiken! Sedan är det ju inte fy skam med den ekonomiska delen när man har dubbelt boende och pendlar cirka 95 mil i veckan mellan Norrköping och Stockholm.

Har du någon drömroll eller föreställning du skulle vilja göra? 

– Jag har en dröm om att få regissera och koreografera en dansteaterföreställning i klassikergenren för Stora scenen!

Östgötateatern vänförening grundades 1993. Varje år delar Östgötateaterns vänförening ut stipendier till de inom teatern som utmärkt sig lite extra. Skådespelaren Camilo Ge Bresky och dekorsnickare Magnus Emilsson får årets stipendier för sina insatser.  

Östgötateaterns vänförenings motivering 

Camilo Ge Bresky kom till Östgötateatern som en fullfjädrad musikalartist spelåret 2018/2019 för att spela huvudrollen i den komiska skräckmusikalen Rocky Horror Show. Med sin musikalitet, röst och dans gjorde han en färgstark entré. I den fina musikalen Amélie fick vi njuta av koreografen Camilos arbete liksom i Drottningens juvelsmycke och Eufori, Riksteaterns nyskrivna eurodancemusikal. 

Skådespelaren Camilo har vi också mött i den groteska sagan om Peer Gynts livsresa där han spelade många roller och i en av dem Peer Gynt.

Den oförglömliga musikalen Come from away hade vår fina musikalartist i ensemblen. En helt annan föreställning var den ordflödande LARM. BLINT SEENDE. BLINDA SER! av Jelinek där Camilo gjorde koreografin och också spelade en av rollerna.

Just nu är Camilo aktuell som Ogie i musikalen Waitress och som koreograf för enmansföreställningen I afton: Lola Blau, som turnerar i länet.

 

 

Publicerad 16 november 2023