Hoppa till innehåll

Med hjärtat i musikalen

Med en imponerande lista av produktioner i bagaget är Mercedesz Csampai en etablerad musikalartist i Europa. I Sverigepremiären av Broadwaymusikalen Waitress på Östgötateatern gestaltar hon huvudrollen Jenna, och hoppas att publiken ska bli lika hänförd som hon själv blev första gången hon såg den.

– Jag såg Waitress i London 2019 och blev förälskad i den! Jag hade inga förväntningar på vad jag skulle se, men jag skrattade och grät och blev otroligt berörd av berättelsen. Jag ser så mycket fram emot att få göra en svensk version av musikalen tillsammans med mina kollegor i ensemblen. 

Musik, dans och teater har funnits i Mercedesz liv sen barnsben. Hon kommer från en musikalisk familj – pappa är violinist och mamma operasångerska. Hon själv började tidigt spela piano och fiol. Men den största lyckan var att få dansa, sjunga och spela teater. 

– Jag har alltid älskat musikaler! Jag minns när jag var fem år och jag och mamma var på en musikalkonsert i Berwaldhallen i Stockholm. Vi satt längst fram i mitten och jag var helt förtrollad. I applådtacket gav en av artisterna sin blombukett till mig. Jag blev så förvånad. Hon såg väl att jag var så berörd, och det var så fint att hon gjorde det, säger Mercedesz. Efter att ha avslutat musikalutbildningen på Performing Arts School i Göteborg 2013, tog hennes karriär fart och Europas musikalscener blev den nya arbetsplatsen. Första huvudrollen var Sarah i tyska rockmusikalen Tanz der Vampire, baserad på Roman Polanskis film Vampyrernas natt med musik av Jim Steinman och Meatloaf. 

– Jag valde att läsa franska och italienska i skolan, eftersom jag inte trodde att jag skulle få någon användning för tyska. Så när jag kom till Tyskland kunde jag inte ett ord tyska, förutom de låtar jag övat in inför min audition. Men det gick ju bra och jag blev erbjuden huvudrollen. På fritiden ägnade jag väldigt mycket tid åt att översätta texterna, så jag skulle förstå vad jag sjöng.

MERCEDESZ CSAMPAI 
Ålder: 32 
Bor: I Stockholm 
Intressen: Jag älskar att hitta nya intressen, just nu är det bågskytte och yoga. 
Favoritmusikal: Les Miserables, Wicked, Waitress 
Favoritplats i Östergötland: Norrköping  
Förebild: Min mamma  

I Sverige blev hon tidigt uppmärksammad för sin prestation i rollen som Konstantina i succémusikalen Mamma Mia – the Party, som hon spelade i på Tyrol i Stockholm 2015-2017. En roll som Björn Ulvaeus handplockade henne för. Nu har Mercedesz kommit till Östgötateatern och hon ser fram emot att berätta historien om servitrisen Jenna Hunterson. 

Har du en favoritscen i musikalen och varför i så fall? 

– Det är väldigt svårt att välja en favoritscen i denna musikal. Det är så otroligt mycket som är bra! Men om jag skulle välja en scen som jag har fastnat för, så är det scenen när Jenna, Dawn och Becky bakar tillsammans. De har en sån fantastisk vänskap. Och sången de sjunger är så otroligt vacker och drömmig! 

Vad hoppas du att publiken ska känna när de ser musikalen? 

– Jag hoppas att de kommer att gilla den! Jag tror att de kommer att kunna relatera till många av karaktärerna. Jag hoppas också att de kommer att älska musiken. 

 


 

 

 

AXPLOCK AV MUSIKALER 
A Chorus Line Diana, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm, 2023 
Jesus Christ Superstar Maria Magdalena, Landestheater Detmold, Tyskland, 2022-2023 
Prince of Egypt Yocheved, Dominion Theater, West End, London, 2020-2021 
Ringaren i Notre Dame Esmeralda , Stage Apollo Theater, Stuttgart, Tyskland, 2018-2019 
The Phantom of the Opera u/s Christine, Stage Entertainment, Moskva, 2014–2015 

Text: Christin Bäckman Boo

Publicerad 11 oktober 2023