Musikalplattform

Ett samarbete kring nyskriven, svensk musikal.

Musikalplattformen arbetar för att stärka nyskriven, svensk musikal och har som mål att under kommande år få fram fler nyskrivna svenska verk.

Var är de musikdramatiska berättelserna skrivna i dagens Sverige? Varför sätts inga nyskrivna, svenska musikaler upp på scenerna i vårt land? Vi har under lång tid upplevt ett tomrum i teatrarnas repertoarer. Intresset för musikal är stort hos den svenska publiken men det har inte medfört att fler nyskrivna svenska musikaler har haft premiär. Denna problematik vill vi göra något åt och därför har vi startat ”Musikalplattformen - ett samarbete kring nyskriven, svensk musikal”. Vi vill helt enkelt konstnärligt utveckla och driva svensk musikal framåt.


Musikalplattformen är ett samarbete mellan

Vi har fått ekonomiskt stöd av Kulturrådet.


Hur arbetar vi?

I Musikalplattformen arbetar vi med tre parallella arbetsprocesser:

  1. Vi arbetar för att skapa vägar mellan upphovsmakare och institutioner som vill sätta upp musikal.
  2. Vi utformar ett arbetssätt och arbetar fram en metod för en så kallad workshop. Med detta menas tid för upphovsmakare, dramaturg och regissör, att arbeta koncentrerat med utvecklande av text och musik tillsammans med en grupp skådespelare/sångare. Alltså att på ett tydligt och strukturerat sätt göra en längre förproduktionsprocess vilket vi tror kommer resultera i högre kvalitet på det färdiga verket.
  3. Vi vill också skapa en stabil samverkan mellan olika teatrar i Sverige när det handlar om att producera musikal. Vår förhoppning är att man delar på ekonomiska och konstnärliga åtaganden och på det sättet blir riskerna, både de konstnärliga och ekonomiska, för varje teater mindre. Den musikal som sätts upp får också möjlighet att möta en större publik med stor geografisk spridning.

När dessa tre arbetsprocesser får samverka hoppas och tror vi att vi kan göra skillnad i svensk musikalhistoria och bidra till att fler nyskrivna verk får möjlighet att spelas runt om i landet.

Följ Musikalplattformen på Facebook för att få de senaste uppdateringarna om projektet: facebook.com/musikalplattform.

På bilden: Oscar Collin och Pia Ternström, upphovspersoner till den nyskrivna musikalen Kära Anna (läs mer längre ner).

NORDISKT SAMARBETE

Med stöd av Nordisk kulturkontakt har vi startat ett nordiskt samarbete för nyskriven musikal. Vi har hittat samarbetspartners i Norge och Danmark som känner samma behov som vi kring att hitta dagens musikalhistorier.

Våra samarbetspartners är

Deltagarna har träffats vid flera tillfällen för att utbyta erfarenheter och kunskaper och fördjupa diskussionen kring hur vi får fram fler nyskrivna musikaler.

KONTAKT

Lena Uhlander
+46 70 572 86 65
lena@kulturkapital.com

Kommande workshops


Kära Anna

Öppen reading

När: 23 oktober kl. 18.00 OBS! FULLBOKAT
Var: Stora teatern, Norrköping (Café Gycklaren)


Välkommen till en reading av en nyskriven och nyskapande svensk musikal.

Historien Kära Anna är baserad på en idé av Oscar Collin och musikalen är ett originalverk av Oscar Collin och Pia Ternström. Under en vecka workshoppas verket på Östgötateatern tillsammans med regissör AnnaKarin Hirdwall och musical supervisor Nils-Petter Ankarblom.

Anna är 45 år och har för första gången tagit tag i sitt liv, ordentligt - hon har bestämt sig för att bo själv, skilt sig från Micke och snart ska hon bli mormor! Trots att allt äntligen flyter på har Anna under en tid känt att något inte står rätt till. Efter en lång utredning får hon diagnosen Alzheimers sjukdom. Av rädsla för att bli behandlad annorlunda väljer hon att inte berätta om sjukdomen för någon...

Vad gör det med Anna och hennes anhöriga? Hur hanterar hon livet, som snart kanske kommer att ta slut?

Hinner man leva ett helt liv innan man ska dö?

Medverkande: 

Anna: Karin Oscarsson
Micke: Christer Nerfont
Alex: Anna Hansson
Kathrine: Nina Norblad
Marie: Caroline Harrysson
Övriga roller: Jesper Barkselius


Upphovspersoner:

Oscar Collin är frilansande kompositör, sångare, sångpedagog och musikalartist. Han har på musikalscenen bland annat medverkat i Les Misérables på Åbo Svenska Teater och Aarhus Teater och varit återkommande gästsolist i succéföreställningen Från Broadway Till Duvemåla. Sedan 2011 har Oscar skrivit film- och tv-musik till produktioner runt om i Europa samt till ett flertal dansföreställningar. Oscar är också utbildad sångpedagog vid Stockholms Musikpedagogiska Institut (SMI) och arbetar som lärare/musikalisk ledare på Balettakademin i Stockholm.

Pia Ternström är skådespelare och musikalartist utbildad vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Efter examen debuterade Pia som Sheila i HAIR på GöteborgsOperan och har sedan dess medverkat i ett flertal produktioner, däribland i Broarna i Madison County (Maximteatern, Slagthuset) och Machinal (Göteborgs Stadsteater). Pia har sedan 2017 workshopat manus för scen och film, och även gjort kostym till diverse kortfilmer.

Open call


Nyskriven svensk musikal sökes - var med och pitcha! Skicka in ditt bidrag 10-23 oktober.

Högskolan för scen och musik i Göteborg, Kulturhuset Spira, Wermland Opera och Scenkonst Öst verkar genom projektet Musikalplattformen för en konstnärlig utvecklingen och breddad representation av nyskriven svensk musikal. Vi utlyser härmed ett open call för nyskrivna musikalverk!


Kriterierna är:

  • Verket ska vara skrivet på svenska.
  • Ett musikaliskt smakprov ska presenteras.
  • Efter er presentation/pitch, på förfrågan, kunna leverera en fullständig synopsis, manus till tre scener samt tre sånger i mp3-format.
  • Ni ska vara tillgängliga att genomföra en workshop på Högskolan för scen och musik i Göteborg vecka 20 och 22 2020.
  • Verket får inte ha framförts tidigare.


Två tillfällen att pitcha

Två tillfällen för presentation erbjuds:  17 november i Stockholm, 5 december i Göteborg.

Vid presentation/pitch har du endast 10 minuter till ditt förfogande. Det är helt upp till dig hur du vill presentera din idé. Det kommer att finnas projektor, ljuduppselningsutrustning samt piano.

Presentation sker inför musikalkunniga representanter från samtliga parter i Musikalplattformen, ett verk väljs ut för workshop vecka 20 och 22 2020.

Anmälan

Anmälan är öppen mellan 10 och 23 oktober. För att delta skicka material till lena@kulturkapital.com.

Uppge verkets namn, kort presentation av dig själv, dina kontaktuppgifter och vilken av städerna du vill komma till. Skriv "Nyskriven svensk musikal” i ämnesraden.

Efter den 23 oktober får du information om tid och plats för din presentation, den tid du erbjuds går inte att byta. Ingen ersättning utgår för presentation eller resa. Antalet platser är begränsat.

Projektet pågår under tre år. Detta är år tre. Vi kommer inte att behandla ansökningar som redan skickats in till tidigare open call.

Sprid gärna denna information till de som kan vara intresserade. Vid frågor kontakta lena@kulturkapital.com.


Initiativet med open call är en del av en projektsatsning att ta fram nyskriven svensk musikal. Projektet sträcker sig över 3 år och finansieras delvis av statens kulturråd.

Högskolan för scen och musik (HSM) i Göteborg tillsammans med Kulturhuset Spira, Wermland Opera och Östgötateatern vill verka för den konstnärliga utvecklingen inom nyskriven svensk musikal och kommer att samarbeta inom ramen för projektet.

Detta open call är det tredje och sista inom ramen för projektet i sin nuvarande form.

Gå till hemsidan