Musikalplattform

Ett samarbete kring nyskriven, svensk musikal.

Musikalplattform

Ett samarbete kring nyskriven, svensk musikal.

Musikalplattformen arbetar för att stärka nyskriven, svensk musikal och har som mål att under kommande år få fram fler nyskrivna svenska verk.

Var är de musikdramatiska berättelserna skrivna i dagens Sverige? Varför sätts inga nyskrivna, svenska musikaler upp på scenerna i vårt land? Vi har under lång tid upplevt ett tomrum i teatrarnas repertoarer. Intresset för musikal är stort hos den svenska publiken men det har inte medfört att fler nyskrivna svenska musikaler har haft premiär. Denna problematik vill vi göra något åt och därför har vi startat ”Musikalplattformen - ett samarbete kring nyskriven, svensk musikal”. Vi vill helt enkelt konstnärligt utveckla och driva svensk musikal framåt.


Musikalplattformen är ett samarbete mellan

Vi har fått ekonomiskt stöd av Kulturrådet och från regioner, däribland Region Östergötland.


Hur arbetar vi?

I Musikalplattformen arbetar vi med tre parallella arbetsprocesser:

  1. Vi arbetar för att skapa vägar mellan upphovsmakare och institutioner som vill sätta upp musikal.
  2. Vi utformar ett arbetssätt och arbetar fram en metod för en så kallad workshop. Med detta menas tid för upphovsmakare, dramaturg och regissör, att arbeta koncentrerat med utvecklande av text och musik tillsammans med en grupp skådespelare/sångare. Alltså att på ett tydligt och strukturerat sätt göra en längre förproduktionsprocess vilket vi tror kommer resultera i högre kvalitet på det färdiga verket.
  3. Vi vill också skapa en stabil samverkan mellan olika teatrar i Sverige när det handlar om att producera musikal. Vår förhoppning är att man delar på ekonomiska och konstnärliga åtaganden och på det sättet blir riskerna, både de konstnärliga och ekonomiska, för varje teater mindre. Den musikal som sätts upp får också möjlighet att möta en större publik med stor geografisk spridning.

När dessa tre arbetsprocesser får samverka hoppas och tror vi att vi kan göra skillnad i svensk musikalhistoria och bidra till att fler nyskrivna verk får möjlighet att spelas runt om i landet.

Följ Musikalplattformen på Facebook för att få de senaste uppdateringarna om projektet: facebook.com/musikalplattform.

På bilden: Oscar Collin och Pia Ternström, upphovspersoner till den nyskrivna musikalen Kära Anna (läs mer längre ner).

NORDISKT SAMARBETE

Med stöd av Nordisk kulturkontakt har vi startat ett nordiskt samarbete för nyskriven musikal. Vi har hittat samarbetspartners i Norge och Danmark som känner samma behov som vi kring att hitta dagens musikalhistorier.

Våra samarbetspartners är

Deltagarna har träffats vid flera tillfällen för att utbyta erfarenheter och kunskaper och fördjupa diskussionen kring hur vi får fram fler nyskrivna musikaler.

KONTAKT

Lena Uhlander
+46 70 572 86 65
lena@kulturkapital.com

workshops på östgötateatern


Kära Anna

Öppen reading

När: 23 oktober kl. 18.00 2019 OBS! FULLBOKAT
Var: Stora teatern, Norrköping (Café Gycklaren)


Välkommen till en reading av en nyskriven och nyskapande svensk musikal.

Historien Kära Anna är baserad på en idé av Oscar Collin och musikalen är ett originalverk av Oscar Collin och Pia Ternström. Under en vecka workshoppas verket på Östgötateatern tillsammans med regissör AnnaKarin Hirdwall och musical supervisor Nils-Petter Ankarblom.

Anna är 45 år och har för första gången tagit tag i sitt liv, ordentligt - hon har bestämt sig för att bo själv, skilt sig från Micke och snart ska hon bli mormor! Trots att allt äntligen flyter på har Anna under en tid känt att något inte står rätt till. Efter en lång utredning får hon diagnosen Alzheimers sjukdom. Av rädsla för att bli behandlad annorlunda väljer hon att inte berätta om sjukdomen för någon...

Vad gör det med Anna och hennes anhöriga? Hur hanterar hon livet, som snart kanske kommer att ta slut?

Hinner man leva ett helt liv innan man ska dö?

Medverkande: 

Anna: Karin Oscarsson
Micke: Christer Nerfont
Alex: Anna Hansson
Kathrine: Nina Norblad
Marie: Caroline Harrysson
Övriga roller: Jesper Barkselius


Upphovspersoner:

Oscar Collin är frilansande kompositör, sångare, sångpedagog och musikalartist. Han har på musikalscenen bland annat medverkat i Les Misérables på Åbo Svenska Teater och Aarhus Teater och varit återkommande gästsolist i succéföreställningen Från Broadway Till Duvemåla. Sedan 2011 har Oscar skrivit film- och tv-musik till produktioner runt om i Europa samt till ett flertal dansföreställningar. Oscar är också utbildad sångpedagog vid Stockholms Musikpedagogiska Institut (SMI) och arbetar som lärare/musikalisk ledare på Balettakademin i Stockholm.

Pia Ternström är skådespelare och musikalartist utbildad vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Efter examen debuterade Pia som Sheila i HAIR på GöteborgsOperan och har sedan dess medverkat i ett flertal produktioner, däribland i Broarna i Madison County (Maximteatern, Slagthuset) och Machinal (Göteborgs Stadsteater). Pia har sedan 2017 workshopat manus för scen och film, och även gjort kostym till diverse kortfilmer.

Gå till hemsidan