Den nordiska rösten


Var är de stora nordiska musikalerna? Det frågar sig samarbetsprojektet Den nordiska rösten, som under de kommande två åren ska hitta och arbeta fram morgondagens musikalverk.

Den nordiska rösten lanserades våren 2021 och är en fortsättning på arbetet inom Musikalplattformen, som var ett samarbete mellan Smålands Musik & Teater, Högskolan för scen och musik i Göteborg, Wermland Opera och Östgötateatern mellan åren 2017–2020.

Syftet med Musikalplattformen var att hitta och stötta nyskriven svensk musikal, bland annat genom open calls, handledning och workshops.


Poddsamtal

I Lilla Teaterns nya podcastserie Replik! berättar Östgötateaterns produktionschef Fanny Twardomanski om varför detta behövs:

 I teatervärlden beställer vi en text och får kanske ett första och ett andra utkast och sen kommer vi till en kollationeringsversion, som vi iscensätter. Medan musikalen som form ofta behöver att vi över år workshoppar materialet i olika kontexter för att till slut komma till det som är den mest ”punchiga” varianten för att beröra en publik. Den kontexten saknade alla vi, så då skapade vi den.

De medverkande teatrarna var också redo att plocka upp materialet som utvecklades inom Musikalplattformen och lyfta det från pappret till scenen.


OPEN CALL

Det finns dock mycket kvar att göra, menar Fanny Twardomanski.

 Det är jätteviktigt att fortsätta söka text och musik som är unikt framtagen för just den här uttrycksformen.

Ett sätt som Östgötateatern nu fortsätter detta arbete och sökande är inom nya projektet Den nordiska rösten, tillsammans med Lilla Teatern i Helsingfors, Smålands Musik & Teater, Musikteaterforum och Musikteaterhögskolan i Norge.

Jakob Höglund, konstnärlig ledare på Lilla Teatern, är ansvarig för musikalprojektet i Finland. Där pågår just nu och fram till sista augusti en open call i jakt på nya musikaler. Det är inte ett färdigt verk som efterfrågas, utan en presentation och ett urval av scener och sånger. Ett deltagande ger möjlighet att workshopa materialet i Finland, Sverige eller Norge.


Kanske kan det leda till en samproduktion mellan Östgötateatern och Lilla Teatern, säger Jakob Höglund och Fanny Twardomanski i podden Replik!.

– Det här är en helt unik möjlighet att jobba med sitt material i en nordisk kontext, säger Fanny Twardomanski.


Sverigepremiärer

I podden berättar hon även om Östgötateaterns utmaning till sig själva om att bara ha Sverigepremiärer på sina musikaler. Ambitionen är att visa verk av hög kvalitet som du inte har sett på andra svenska teatrar. Och inte minst att skapa fysiska och fängslande upplevelser i form av föreställningar som bara ”sköljer över en”, griper tag och stannar kvar.

Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2021-05-25)


LÄNKAR

Lyssna på del 2 av podcastserien Replik! här. I avsnittet ”Musikteater och projektet Den nordiska rösten” medverkar Fanny Twardomanski från Östgötateatern och Jakob Höglund från Lilla Teatern. Replik! produceras av journalisten Janne Strang i samarbete med Lilla Teatern.

Fram till 31 augusti 2021 pågår en open call för nästa stora finlandssvenska musikal. Läs mer här på Lilla Teaterns webbplats.

Här, på Östgötateaterns webb, hittar du också mer information om musikalsamarbetena.

Gå till hemsidan