Hoppa till innehåll

Publiken tillbaka i salongerna

Konsert- och teaterpubliken har hittat tillbaka till både Norrköpings Symfoniorkester och Östgötateatern under 2023. Publiken ökade med 30 procent jämfört med samma period 2022. Både symfoniorkestern och teatern har haft flera utsålda konserter och föreställningar och har spelat för välfyllda salonger under hela hösten.

– Det är fantastiskt att se att våra salonger fylls igen. Höstens konserter har varit mycket välbesökta och Brahms Requiem drog fulla hus, vilket är ett fint kvitto på att publiken uppskattar vår repertoar, säger Henrik Marmén, konstnärlig chef för Norrköpings Symfoniorkester. Vi tror att trenden håller i sig och är hoppfulla inför 2024.

Även till Östgötateatern har publiken hittat tillbaka. Under hösten ökade försäljningen med 49 procent jämfört med samma period 2022.

– Trots inflation, höga räntor och en orolig omvärld har publiken valt att lägga pengar på en teaterbiljett. Det talar sitt tydliga språk och visar att kulturen spelar en viktig roll i tider av kris. Folk vill ha roligt, skratta och fly en tuff verklighet för en stund, säger Nils Poletti, teaterchef för Östgötateatern. På nyårsafton var salongen så gott som fullsatt, en härlig känsla att ta med sig in i 2024.

Ung Scen Östs publiksiffror för regionens kostnadsfria skolföreställningar ökade med 27 procent under 2023 och besöken vid symfoniorkesterns skolkonserter med 70 procent.

Publicerad 18 januari 2024