Hoppa till innehåll

Musikalen Waitress - en stark, personlig resa

Höstens stora musikal på Östgötateatern heter Waitress; en varm och medryckande resa fylld av humor, igenkänning – och riktigt bra poplåtar.

Regissören och koreografen Roger Lybeck har arbetat med musikaler i flera decennier. Han blev snabbt förtjust i Waitress när han på inrådan av teaterchef Nils Poletti började lyssna på den.

– Jag blev heltänd på den just för att den har en bra historia, bra kvinnoroller och jävligt bra musik. Sara Bareilles som har tonsatt den är välkänd och hyllad. Det är inte den typiska musikalmusiken utan väldigt bra låtar, säger han.

Roger beskriver Waitress som en feelgoodmusikal med både skratt och gråt. Trots en underliggande allvarlig misshandelshistoria finns här mycket humor och igenkänning.

– Jenna är på ett ställe i livet där hon inte tror att hon kan gå vidare. Hon är fast och känner ”det här är vad mitt liv blir”. Jag känner igen det från när jag var ung och kom från ganska tuffa förhållanden. Då upptäckte jag dansen och det blev min väg ut ur det liv jag trodde jag skulle få, säger han.

I musikalen tar Jennas liv en U-sväng mot något annat, bättre. Vi får följa med på hennes personliga resa ut ur en nedbrytande relation och mot ett starkare självförtroende – mycket tack vare sina kvinnliga kollegor, som också är hennes nära och enda vänner.

– Mannen har med sin losermentalitet lyckats få henne att känna att hon är värdelös, när hon egentligen har ett rikt inre liv. Pajerna är hennes inre, skulle man kunna säga. Hennes kreativitet och där hon får utlopp för det hon har inom sig, säger Roger Lybeck.

Hur skulle du beskriva själva musiken?

– Det är både poplåtar, singer songwriter och spelskrivna låtar där de pratar med varandra samtidigt som de sjunger. Det är också ”örhängen” – det är en jävligt bra kombination och det är inte så enkelt att göra.

Roger Lybeck är dansare och koreograf i grunden. Han har haft ett eget danskompani och även jobbat med många stora tv-produktioner; från Idol till Grammisgalan. På Östgötateatern har han varit en gång tidigare; som koreograf för den turnerande succéföreställningen Girls Night Out för över 20 år.

– Det känns jättebra att vara tillbaka. Jag känner mig trygg. Det måste inte handla om att jag har varit här förut, det kan också vara atmosfären och välkomnandet.

Vilka riktar sig Waitress till i första hand?

– Jag skulle vilja säga alla. Alla har ju egentligen förhoppningar och drömmar som fastnar någonstans på vägen. Men särskilt till de som känner att de har en viss form av utanförskap. De som känner att de är lite udda och inte riktigt passar in, säger Roger Lybeck.

 

Text: Jeanette Söderwall

Publicerad 2 augusti 2023