Hoppa till innehåll
Joel Ödmann

Peer Gynt

Ett groteskt sagolikt äventyr

Föreställningen spelades 2022

Denna sida är en del av föreställningsarkivet

Följ med en av teaterhistoriens största skitstövlar - Peer Gynt - på ett storslaget äventyr. Kan innehålla spår av kostymfest, troll, berg och hästar.

Peer Gynt är en ansvarslös narcissist med livlig fantasi. Han lever fattigt tillsammans med sin mamma i en norsk by, men i sina dagdrömmar är han en kejsare. Han förälskar sig i Solveig men flyr från henne och sin döende mor för att jaga kejsardrömmen utanför den trånga dalen. Resan tar honom till Marocko och Egypten och när han till slut återvänder hem är det som en åldrad och knäckt man, tvungen att göra upp med sig själv.

Henrik Ibsen skrev sin dramatiska dikt 1867, en satir över det Norge han nyligen lämnat i frustration över att missförstås på sin egen hemmaplan. Han kom inte att återvända förrän över än 20 år senare, då som en välkänd dramatiker. Idag räknas han till en av de allra största i världslitteraturen.

I Peer Gynt undersöker Ibsen idédramat där filosofi, samhälle och människa smälter samman. Med fyndigt språk och en stor portion humor porträtterar han människan – i jakten på kärlek till sig själv, storhetsmakt och mening.

Norska regissören Marie Nikazm Bakken är konstnärlig ledare på Turteatern i Stockholm och själv uppvuxen i det område där Peer Gynt utspelas. Östgötateaterns version av Ibsens klassiker är en visuell och sagolik upplevelse där teaterns alla element bidrar till en njutbar mix av fantasi och verklighet.

Spelperiod Norrköping

19 februari - 19 mars 2022

Spelperiod Linköping

29 april - 22 maj 2022

Biljettpris

50 - 415 kr

Föreställningens längd

Ca 3 tim 10 min
(Inkl. 20 min paus)