Hoppa till innehåll
Affisch Finska för invandrare

Finska för invandrare

Farsartade missförstånd och finskt allvar

Föreställningen spelades 2022

Denna sida är en del av föreställningsarkivet

I den finska föreningen i en svensk småstad finns endast en äldre medlem, Ritva, kvar. Föreningen, som är nedläggningshotad, kommer försvinna med henne. Men så en dag dyker en yngre man, Lennart, upp. Han upplever att hans finska identitet togs ifrån honom som barn. Nu vill han återta den! Ritva är tveksam. För mycket sorg och svårmod ryms i den finska själen för att lättvindigt pracka den på någon annan, samtidigt som hon inser att detta kan vara enda möjligheten för föreningen att överleva. Tillsammans trevar de sig fram och försöker efter bästa förmåga göra Lennart finsk – något som visar sig vara väldigt svårt, kanske helt omöjligt. Han längtar efter en identitet han aldrig haft, och hon målar upp en bild av ett land som inte längre finns.

Finska för invandrare är en komedi med farsartade missförstånd och finskt allvar. Samtidigt är det ett ömsint och kärleksfullt porträtt av två personer som söker efter sin plats och sig själva.

Föreställningen produceras av Kaveri-kollektivet och Kokkolan kaupunginteatteri i samarbete med Riksteatern, Östgötateatern och Finlandsinstitutet samt med stöd av Kulturrådet, Stockholms stad, Region Stockholm, Kulturfonden för Sverige och Finland samt Finskt Förvaltningsområde.

Föreställningens längd

1 tim och 45 min (inkl. paus)

Spelperiod Norrköping

8-10 april 2022

Språk

Spelas på svenska och finska och textas på båda språken