Hoppa till innehåll

Familjen Addams

Spelades 2012-2013

Föreställningen spelades 2012 - 2013

Denna sida är en del av föreställningsarkivet

Familjen Addams, är för många av oss känd som den annorlunda, för att inte säga skruvade familjen – med lätt makabra levnadsvanor. Vi har sett den som tv-serie, som film och som tecknad serie. Vi satte upp den som musikal!

Från Charles Addams serieteckningar, över en legendarisk tv-serie och ett antal filmer, blev den inte helt vanliga familjen ämnet för en firad musikal på Broadway häromåret. Med medryckande musik av Andrew Lippa och ett kongenialt manus av Marshall Brickman och Rick Elice visade familjen att den har en plats också i 2000-talet. Just nu turnerar musikalen runt om i USA och föreställningar förbereds i Sydamerika och Australien.

Familjen Addams består av pappa Gomez, den sentimentala pappan, mamma Morticia, en sval men passionerad kvinna, tonårsdottern Wednesday, som är som tonåringen mest … eller kanske inte. Och Pugsley, lillebrorsan, som har en förkärlek för tortyrredskap. Hos familjen bor också Gammelmormor, (vem hon nu är, för hon är varken mor till Gomez eller Morticia … i alla fall inte vad de minns), Onkel Fester, som är kär i månen och Lurch, den lojala Frankensteinliknande betjänten, vars ursprung är okänt, men som möjligen kommer från ”andra sidan”. För naturligtvis umgås familjen även med de döda. Därifrån får man väl tro att även den vandrande handen, The Thing, kommer.

I ett stort viktoriansk hus lever Familjen Addams sitt liv, allt medan de med glädje bryter mot normer och tjusas av det som de flesta av oss tycker är obehagligt... Och så långt känner vi igen dem från tv-serier och film. I den nyskrivna musikalen har manusförfattarna Marshall Brickman och Rick Elice vävt in en ny konflikt: Tonårsdottern Wednesday blir kär. I en helt vanlig ”normal” kille. Och nu ska hans föräldrar komma på besök…