Dumar

En film om en inställd föreställning

Dumar

En film om en inställd föreställning

Allt är vitt. Människorna är vita, himlen är vit, marken är vit.

Dumar är en film om Ayaan, Fadume och Kin. En film om deras liv i Somalia innan och efter kriget. Om att hamstra ris istället för toalettpapper. Om flykten från sina hem och om ankomsten till Sverige. Mötet med klimatet och arbetslivet. Känslor av frihet, rädsla och hemlängtan. Om domedagen, men också om den lyckligaste dagen.

Dumar var ursprungligen tänkt att bli en föreställning på Östgötateatern i regi av America Vera-Zavala våren 2020, men coronapandemin kom emellan. Istället möter vi Ayaan Mohammud, Fadume Jama, Kin Gurhan Mohamed från Linköping och produktionsteamet från teatern i en film om en inställd pjäs och berättelserna den rymmer.

FAKTA

FILMPREMIÄR

19 september 2020 kl.15.00 på Moderna Museet i Stockholm

Läs mer här (öppnas i ny flik)


ÖSTGÖTSKA VISNINGAR

21 oktober kl.19.00 och 10 november kl.18.00 (OBS! inställd) på Agora i Linköping (Skäggetorps centrum 18) Biljetter bokas via Östgötateatern.

28 oktober kl. 19.00 och 8 november kl.14.00 på Cnema (salong Huvudrollen) i Norrköping (Kungsgatan 56) Biljetter bokas via Cnema (öppnas i ny flik)

Fri entré, biljetter förbokas. Exklusiva förhandsvisningar innan Dumar släpps till filmfestivaler och därefter även för digital strömning.


DIGITAL PREMIÄR

Våren 2021. Mer information kommer.


LÄNGD

Filmen är 32 minuter lång


EFTERFÖLJANDE SAMTAL

Visningarna i oktober följs av ett samtal med regissörer och medverkande, under ledning av teaterchef Nils Poletti.


INSTÄLLDA SPELDATUM

Norrköping, X-scenen (Repslagaregatan 9) 23, 24 april 2020

Linköping, Agora – en kreativ mötesplats (Skäggetorps centrum 18) 1, 2, 4 maj 2020

Föreställningarna utgick med anledning av covid-19. Läs mer här.

KONSTNÄRLIGT TEAM

Manus och regi: America Vera-Zavala

Foto och regi: Salad Hilowle

Scenografi och kostym: Magnus Möllerstedt

Mask: Anna Andersson

Medverkande: Kin Gurhan Mohamed, Fadume Jama och Ayaan Mohammud


Läs/Hör mer

"Filmen kommer att innehålla utdrag ur de scener som skulle utgöra pjäsen men också samtal om teater, film och livet", säger America Vera-Zavala. Läs artikeln här

Följ med till filminspelningen på X-scenen i Norrköping och hör de inblandade berätta om projektet. Lyssna på reportaget i P1 Kultur här

Den 9 oktober medverkade Fadume, Kin och Ayaan i Black by Public Demand 9.10 SHOW som arrangerades av Black lives matter Sweden. Se sändningen på YouTube här

Gå till hemsidan