Hoppa till innehåll

Anteckningar från ett källarhål

Klassisk kortroman som underjordisk monolog

Kommande föreställningar

Information om kommande föreställningar saknas.

I katakomberna under teaterhuset bor en gammal man. Han har bott där i närmare 20 år. Förbittrad och isolerad ägnar han sin tid åt att göra upp med både det förflutna och det eviga, från personliga oförrätter till strömningar i samtiden.

Så hjärtligt välkommen att stiga ned lagom till höstmörkret - när vi inviger en helt ny källarscen. Först ut är en monolog baserad på Fjodor Dostojevskijs klassiska kortroman Anteckningar från ett källarhål. En liten och intim historia - som ändå rymmer både allmänmänskliga och aktuella erfarenheter. Vad händer med oss om vi skär bort alla mänskliga kontakter? Vem blir vi egentligen i isolering, när vi bara har oss själva att utbyta tankar med?

Dostojevskis anteckningar såg dagens ljus 1864. Kortromanen räknas idag som ett av de första exemplen på existentiell fiktion och kan läsas mot bakgrund av att Ryssland öppnades upp för filosofiska idéer och inflytande från västvärlden. Mannen i källaren vänder sig mot tidens tankar om kollektiva utopier, och romanen behandlar frågor om relationen mellan kärlek och lidande, samt frihet och förtryck.

 

Spelperiod

2 september till 29 oktober på Källarscenen i Norrköping

Längd

Föreställningen är 60 minuter lång

Tillgänglighet

Källarscenen  är endast tillgänglig via trappor