Peter och vargen

Konsert i samarbete med SON

Peter och vargen

Konsert i samarbete med SON

Prokofjevs musikaliska saga för alla åldrar

Det finns många sagor som olika tonsättare skrivit musik till, men ingen har ens kommit i närheten av den berömmelse som Peter och vargen fått. Den ryske tonsättaren Sergej Prokofjev komponerade gärna för barn, bland annat har han tonsatt H C Andersens Den fula ankungen som en lång berättande sång, och han skrev orkestersviter som skildrade utflykter i naturen med lägereldar och spännande äventyr. Men det var framförallt i Peter och vargen han hittade precis det rätta tonfallet för att sagan skulle bli odödlig och tilltala barn mellan 1 och 101 år över hela världen.

Prokofjev skrev själv orden till berättelsen, och även om det inte är fråga om litteratur i nobelprisklass, så finns här ändå allt som behövs. Det är en enkel men samtidigt spännande historia, och det geniala är naturligtvis att han på ett så naturligt sätt fått med musiken i handlingen. Alltsedan denna saga har katten personifierats av en mjukt tassande klarinett, ankan av en snattrande oboe, farfar av en skrockande fagott, jägaren av manande hornfanfarer…

Musiken komponerades 1936 och har sedan dess ständigt återkommit, till nya generationers glädje och fromma. Och de som fått äran att läsa sagan för barnen är många – förutom en mängd skådespelare kan nämnas att man på skiva kan höra den med tonsättarens änka, hans söner och sonsöner, och förre sovjetledaren Michail Gorbatjov.

FAKTA

DIGITAL KONSERT

6 juni 2020 kl.15.00

Konserten ligger kvar så att du kan se den igen.

Klicka här för att streama via SONs hemsida (öppnas i ny flik)


KONSERTENS LÄNGD

Cirka 45 minuter

KONSTNÄRLIGT TEAM

Peter och vargen, musikalisk saga op 67

Av: Sergej Prokofjev

Dirigent: Christoffer Nobin

Berättare: Maurits Elvingsson

Konsertmästare: Henrik Jon Petersen

Norrköpings Symfoniorkester i samarbete med Östgötateatern

Gå till hemsidan