Dumar - FILMPROJEKT

Somaliska kvinnor i Linköping

All teaterns publika verksamhet är inställd fram till den 30 maj 2020, med anledning av den pågående coronapandemin. Vi planerar istället att erbjuda Dumar i filmform - mer information kommer. Du som har köpt biljett till föreställningarna kommer att kontaktas via mejl eller sms och erbjudas kompensation (läs mer här).


Det här är en text från mig som ska skriva och regissera pjäsen Dumar, som betyder kvinnor på somaliska. Jag kan inte annat än att skriva att vi faktiskt inte riktigt vet hur denna pjäs kommer bli. Vi har precis kommit igång. Det enda jag vet är att jag är övertygad om är att det kommer att bli en sevärd upplevelse. För dessa kvinnor är verkligen värda att både lyssna till och se på scen.

De har tagit sig från ett land till ett annat, från en kontinent till en annan, de har lärt sig ett nytt språk och en ny kultur, de har fött barn som de har uppfostrat och närt, de har arbetat, skrattat, älskat och gråtit precis som vilken annan kvinna som helst.

En har till och med upplevt domedagen.

America Vera-Zavala, regissör och dramatiker, oktober 2019.


Qoralkan waa mid aniga iga socda oo ah qoraga Ruwayadan Dumar, oo micneheedu tahay Haween. Ma ogin xaqiiqdii sida ey Ruwayadan

noqon doonto. Waxan joogna biloow wali Waxa kaliya oon ogahay wexey tahay in uu noqon doono mid u qalma in la fiirsado. Sababtoo ah dumarkan waa dumar u qalma in la dhageysto oo la arko labadaba.

Wexey ka soo gudben wadan oo yimaden mid kale, wexey ka yimaden Qarad ila Qarad kale, wexey barten luuqad cusub iyo dhaqan cusub, wexey dhalen ilmo oo ay soo barbariyen ooy wax soo baren, wey soo shaqeeyen, wexey soo qaten nolol qosol iyo oohinba leh, jecel usan ka maqneyn, sida dumarka kaloo dhan.

Mid ka mida wexeyba aragtay aduunyo gadoonki. 

America Vera-Zavala, qora iyo mualif oktober 2019.

FAKTA

SPELDATUM

Norrköping, X-scenen (Repslagaregatan 9) 23, 24 april 2020

Linköping, Agora – en kreativ mötesplats (Skäggetorps centrum 18) 1, 2, 4 maj 2020

OBS! Föreställningarna utgår med anledning av covid-19. Läs mer här.


SPELTIDER

Spelas vardagar kl.19.00 och lördagar kl.18.00.


FÖRESTÄLLNINGENS LÄNGD

Föreställningen är cirka 55 minuter lång (ingen paus).

PRODUKTIONSTEAM

Regi och manus: America Vera-Zavala

Medverkande: Kin Gurhan, Fadume Jama och Ayaan Mohammud


BILJETTpriser

X-SCENEN

Ordinarie: 100 kr
Ungdom (t.o.m. 25 år): 50 kr
Abonnent: 80 kr

AGORA

På Agora - en kreativ mötesplats är det fri entré till samtliga föreställningar.

Gå till hemsidan