Spelades 2019/2020

Utställning på X-scenen

Under De skyddssökande

Utställning på X-scenen

Under De skyddssökande

Två konstnärliga installationer för Euripedes pjäs De skyddssökande.

I samarbete med Linköpings universitet och programmet Kultur, samhälle, mediegestaltning arrangeras en utställning på X-scenen under spelperioden av det antika grekiska dramat De skyddssökande.

Konstnärerna Klitsa Antoniou och Yioula Hadzigeorgiou är bägge från Cypern men verksamma internationellt. Antoniou är bland annat representerad på årets Venedigbiennal. Båda har egna erfarenheter av krig och flyktingskap och deras konstnärliga perspektiv ligger nära De skyddssökandes tematik.

Yioula Hadzigeorgiou har skapat en serie dockor gjorda av aska - en stark symbol för barndomens oskuld, men också för förstörelsen som orsakas av krig. Till detta hör även en video-performance där Hadzigeorgiou utför en renande ritual som behandlar sorg och ångest.

Klitsa Antonious videoinstallation går i dialog med Euripides tragedi. Den suggererar en drömlik miljö, mellan mardröm och framtidsångest för dagens flyktingar. För skyddssökande kan det lämnade hemlandet också representera förlusten av en gravplats.

FAKTA

UTSTÄLLNINGSPERIOD

Norrköping, X-scenen (Repslagaregatan 9) 18 oktober - 1 november 2019


ÖPPETTIDER

Onsdag - fredag kl.17.00-19.30 (i samband med föreställningar av De skyddssökande)

PRODUKTIONSTEAM

Medverkande: Klitsa Antonious och Yioula Hadzigeorgiou

Kuratorer: Klara Nordmark och Konstantin Economou, Linköpings universitet

I samarbete med Norrköping Air och KSM, Linköpings universitet. Med kulturstöd från Cyperns utbildnings- och kulturdepartement.


De Skyddssökande

Se föreställningen i samband med utställningen! Läs mer om De skyddssökande (starttid kl.18.00) och köp biljetter här.

Gå till hemsidan