De skyddssökande

Drama från antikens Grekland

OBS! Nytt premiärdatum - 18 oktober. Det innebär att den politiska debatten som var planerad till efter föreställningen den 16 oktober utgår.

Den som inte intresserar sig för politiken låter sig styras av dårar.

Det var i Grekland som teatern föddes! Intimt sammankopplad med den atenska demokratins framväxt under 400-talet f.Kr. utvecklades en scenkonst vars uppgift var att lägga ett politiskt dilemma i knät på åskådarna.

Euripides, som bland annat skrev den berömda Medea, var den siste av de stora tragediförfattarna. I De skyddssökande ställs det demokratiska och militärt överlägsna Aten mot staden Thebe, som styrs av envåldshärskaren Kreon. Euripides är dock ingen fullfjädrad patriot, så inte bara Kreon blir ifrågasatt och inte bara Atens hjältar får uttrycka kloka tankar.

Följ det storpolitiska skeendet då Aten som antikens ”världspolis” ombeds att delta i konflikter som egentligen inte rör dem. Följ mödrarna som genom seklerna förlorat sina söner på ärans slagfält, och vars högsta önskan är att få begrava de skändade kropparna, men som helst av allt önskar att deras lott aldrig varit att föda barn till världen, när de ändå ska offras i kriget.

Frågeställningarna i De skyddssökande är förvånande aktuella än idag, i en värld där demokratin fortfarande utmanas av starka krafter och där krig är en alltför vardaglig företeelse på så många platser.

FAKTA

SPELPERIOD

Norrköping, X-scenen (Repslagaregatan 9) 18 oktober - 1 november 2019


SPELTIDER

Spelas onsdag - fredag kl.18.00.


FÖRESTÄLLNINGENS LÄNGD

Föreställningen beräknas bli cirka en timme och 10 minuter lång (ingen paus).


BILJETTPRISER

Ordinarie: 100 kr
Ungdom (t.o.m. 25 år): 50 kr
Abonnent: 80 kr

PRODUKTIONSTEAM

Av: Euripides

Regi: Pontus Plænge

Scenografi och kostym: Magnus Möllerstedt

Ljuddesign: Michael Andersson


Evenemang

Välkommen att stanna kvar efter föreställningen!

Politisk debatt OBS! INSTÄLLD

Efter premiären kan du höra representanter från Norrköpings och Östergötlands politiska ungdomsförbund debattera ett par av de frågor som De Skyddssökande lyfter.

16 oktober kl.19.30


Antikens Grekland

Hör professor Martin Kylhammar från Linköpings universitet berätta om livet i det antika Grekland, om demokratins födelse och om samspelet mellan demokrati, vetenskap och konst.

23 oktober kl.19.30


Eftersnack med ensemblen

Hur har De skyddssökande varit att arbeta med och vilka frågor och tankar har pjäsen väckt hos regissör och ensemble?

17, 18, 24, 25, 31 oktober och 1 november kl.19.30

Gå till hemsidan