Spelades 2017/2018

Cirkusslottet 2017

Nycirkusfestival i Finspång

Cirkusslottet 2017

Nycirkusfestival i Finspång

Den 23-27 augusti 2017 arrangerades Sveriges första årligt återkommande internationella nycirkusfestival. Festivalen Cirkusslottet i Finspång var en festival för hela familjen, med världsartister från Spanien, Frankrike, Finland, Marocko, Danmark, Sverige och Argentina. Cirkusslottet återkommer i Finspång 2018.

Klicka på Läs mer nedan för att läsa om föreställningarna som spelades 2017.


Mad in Finland

Huvudakt var det franska kompaniet Galapiat Cirque med föreställningen Mad in Finland som består av sju kvinnliga cirkusartister från Finland. De har skapat en lekfull och humoristisk familjeföreställning om människors myter och klichébilder av att vara från Finland. Inom ramen för Finspångs finskspråkiga förvaltningsområde och som en del av Finspångs kommuns firande av Finlands 100 år av självständighet erbjöd artisterna även olika aktiviteter på finska språket riktat till denna målgrupp.


Breaking point

Den spanske världsartisten Alexander Weibel-Weibel gav föreställningen Breaking point. Publiken fick rent fysiskt ta del av att från långa pappersremsor tillsammans med artisten tvinna en papperslina som sedan spändes upp mellan två riggpunkter. Efter att ha tänt eld i ena änden av linan och placerat en vattenkokare i den andra gick han på den av publiken skapade linan och spelade fiol tills ena änden brast. Men var det elden eller vattenångan som fick linan att brista? I denna interaktiva föreställning provade han flera andra ”omöjliga” material att gå på, däribland fiskelina.


Inte nudda golv

På festivalen presenterades även en ny mindre svensk grupp kallad Kompani Tofs och deras fantastiska föreställning för de minsta barnen, Inte nudda golv, som var en inspirerande och hisnande föreställning där artisterna med en stor mängd klossar och luftakrobatik utmanade tyngdlagen och balansen och gjorde det omöjliga möjligt.


Ŝanĝo – en cirkus på väg

Festivalen fick också besök av Östgötateaterns utomhusföreställning Ŝanĝo – en cirkus på väg, en fartfylld gratisföreställning för alla åldrar med artister från Sverige, Marocko, Danmark och Frankrike.

Läs mer om Ŝanĝo – en cirkus på väg


Victor Rubilar

Victor Rubilar är en femfaldig världsrekordhållare, fotbollsjonglör och komiker från Argentina. Häpnadsväckande bolltrollande kombinerades med underhållande dans, akrobatik och humor.


Resan

Norrköpings Ungdomscirkus tog med publiken på en väska och dess ägares resa genom en oförutsägbar och spännande värld. En värld fylld av cirkuskonster i alla dess slag och former.


Musen Märta bollar boll

Det gick en mus på stan som ville leka med alla som gick förbi. Här kunde barn rulla med bollen, sjunga en sång och göra stora såpbubblor som dansade över marken. Av Teater Pelikanen.


Eldshow

Ett dansant gästspel ute i vattnet utanför Slottsparken med två av Göteborgs mest kreativa eldartister i Eldgruppen Fae.


Giant puppets

Här kunde du möta den jättelika Isdrottningen och Eldkungen, som bar på sina kraftdjur silverräven och eldfågeln. Av Tjåsa Gusfors.

VAR OCH NÄR

Slottsparken och Bruksparken, Finspång

23-27 augusti 2017

KRINGAKTIVITETER

Utöver hisnande föreställningar bjöds det bland annat på prova på-aktiviteter och cirkusworkshops för barn, unga och föräldrar, eldshower, cirkuspyssel, fritidsgården Hörnan on Tour, filmvisning av The Walk på Kulturhuset och en öppen festivalfilial med cirkustema på biblioteket. Clowner utan gränser för att visa film och berätta om sin verksamhet.


OM PROJEKTET

Cirkusslottet Finspång, med samarbetspartnern Siemens, är en del av det treåriga utvecklingsprojektet Nycirkus Öst. Bakom projektet står Region Östergötland, Finspångs kommun och Östgötateatern, med stöd av Kulturrådet.

Läs mer om nycirkussatsningen

Gå till hemsidan