Spelades 2007/2008

SPETS - Räddad

SPETS - Räddad

Kvinnliga stjärndramatiker åter på repertoaren

Möt några av Sveriges bästa och mest intelligenta kvinnliga dramatiker från 1880-talet. De var smarta, begåvade, arga och visionära! SPETS är ett flerårigt samarbete mellan Östgötateatern och Riksteatern. Inom ramen för SPETS spelas bl a pjäserna Räddad och Familjelycka på våra scener.


Räddad

En våldsam melodram om vägen ut ur ett äktenskap

Allt verkar nattsvart för Viola. Fastlåst i sitt äktenskap där kärleken tycks ha dött för länge sedan. Svärmor inflyttad sen ett halvår tillbaka. Maken Oscar som rastlöst flyr iväg på champagneindränkta äventyr på stan. Och så plötsligt hotet om att förlora kontrollen över den älskade sonen till svärmor, då Oscar anser att hans mor vet bättre hur en riktig karl ska uppfostras. Men så kommer farbror Milde på besök med en hemlig gåva till Viola och samma dag råkar Oscar ut för ett förgörande bakslag. Maktbalansen rubbas och spelet kan börja.


Med hjälp av humor, ilska och melodramatiska drag levererar Alfhild Agrell en gripande och tänkvärd historia om vägen ut ur ett äktenskap. I sin skarpsynta analys av könsroller på 1880-talet kommenterar Alfhild Agrell en annan berömd pjäs från denna tid, Ibsens Ett dockhem. Alfhild Agrell bollar i sin pjäs frågor om orsakerna till förtryck, om pengarnas och kärlekens betydelse. På ett både smärtsamt och humoristiskt sätt kan vi förfasa oss över dåtiden och samtidigt känna igen oss i nutida diskussioner om livspussel och ojämlikhet!

Alfhild Agrell debuterade som dramatiker 1881 under pseudonymen Thyra. Räddad uruppfördes på Dramaten 1882, och spelades sedan på flera andra scener runtom i landet och utomlands. Alfhild Agrell engagerade sig i tidens debatt om jämställdhet mellan könen, äktenskapet och den sexuella dubbelmoralen. Hon gav sig ut från den slutna salongen till den värld som tidigare befolkats av de manliga författarna. Hon hörde vid denna tid till de mest spelade dramatikerna, faktiskt oftare spelad än den samtide Strindberg. Alfhild Agrell var också uppskattad för sina humoristiska kåserier och som hembygdsskildrare.

av Alfhild Agrell
Bearbetning: Franka Gebert, Jenny Andreasson
Dramaturg: Franka Gebert
Regi: Jenny Andreasson
Scenografi: Marika Feinsilber/Marie Olsson
Kostym: Marika Feinsilber
Mask- & perukdesign: Lena Stranger-Weinar, Kostym&Mask i Norrköping
Ljusdesign: Klasåke Comstedt
Projektioner: Erik Berglund, Marika Feinsilber
Ljuddesign: Michael Andersson

Medverkande: Tobias Almborg, Monica Wilderoth, Evabritt Strandberg, Mats Huddén, William Wahlstedt, Magnus Eriksson, Oldoz Javidi, Sanna Turesson

Föreställningens längd: c:a 2 tim, 30 min. (inkl. paus)

Norrköping: premiär 15 september, spelas t o m 6 oktober
Linköping: premiär 7 december, spelas omväxlande med Familjelycka under perioden
7 december - 16 februari 2008.

På turné med Riksteatern våren 2008:

23 feb Kungsbacka
26 feb Falkenberg
28 feb Varberg
2 mars Halmstad
5 mars Hässleholm
10 mars Oskarshamn
12 mars Karlskrona
14 mars Karlshamn
17 mars Växjö
27 mars Lidköping
29 mars Skövde
2 april Ystad
4 april Lund
9 april Skellefteå
19 april Säffle
21 april Karlstad
25 april Västervik
28 april Östersund
6 maj Kristianstad
14 maj Umeå
24-26 maj Stockholm

Gå till hemsidan