Världspremiär för filmen Dumar

 

Dumar är den inställda föreställningen som istället blev en film, med tre somaliska kvinnor från Linköping i huvudrollerna. Premiär nu på lördag!

Premiärvisningen äger rum på Moderna Museet i Stockholm. Visningen följs av ett samtal med regissörerna AMERICA VERA-ZAVALA och SALAD HILOWLE, samt Catrin Lundqvist, intendent på Moderna Museet.

Under våren 2020 skulle Dumar ha blivit den tredje föreställningen inom ramen för Östgötateaterns satsning på communityteater – alla med östgötar på scen och regi av America Vera-Zavala. Men en global pandemi kom emellan och när Dumar nu får världspremiär är det i filmform och i samarbete med Moderna Museet.

”Dumar” betyder kvinnor. Filmen handlar om Ayaan Mohammud, Fadume Jama och Kin Gurhan Mohamed och deras liv innan och efter inbördeskriget i Somalia. Efter premiären för Filmklubbens medlemmar i Stockholm arrangeras exklusiva förhandsvisningar även i Linköping och Norrköping, innan Dumar släpps till filmfestivaler och därefter även för digital strömning.

Visningarna i oktober följs av ett samtal med regissörer och medverkande under ledning av teaterchef Nils Poletti.


PREMIÄRVISNING

19 september kl. 15.00 på Moderna Museet
Läs mer här (öppnas i ny flik)

LOKALA VISNINGAR
21 oktober kl. 19.00 på Kulturhuset Agora i Linköping
28 oktober kl. 19.00 på Cnema i Norrköping

Biljettsläpp meddelas inom kort.


OM DUMAR

Allt är vitt. Människorna är vita, himlen är vit, marken är vit.

Dumar är en film om Ayaan, Fadume och Kin. En film om deras liv i Somalia innan och efter kriget. Om att hamstra ris istället för toalettpapper. Om flykten från sina hem och om ankomsten till Sverige. Mötet med klimatet och arbetslivet. Känslor av frihet, rädsla och hemlängtan. Om domedagen, men också om den lyckligaste dagen.

Dumar var ursprungligen tänkt att bli en föreställning på Östgötateatern i regi av America Vera-Zavala, men coronapandemin kom emellan. Istället möter vi Ayaan, Fadume, Kin och produktionsteamet från teatern i en film om en inställd pjäs och berättelserna den rymmer.

Läs mer här

Gå till hemsidan