De får årets stipendium


Vid årsmötet i Linköping den 23 oktober delade Östgötateaterns vänförening ut stipendier till teaterns personal. I år är det skådespelarna Sven Angleflod och Peter Jansson samt peruk- och maskdesignerna Anna Andersson och Anna Stålfelt som uppmärksammas för sina arbetsinsatser.

Stort grattis till er! Här kommer motiveringarna.


Sven Angleflod

I Dagens Nyheters recension av Faust II på Östgötateatern står det bland annat om "Sven Angleflods sköna narr". Det är det senaste utropstecknet för vår mångsidige scenveteran med en diger meritlista av rollgestalter. För de mycket tidiga, bland andra den djuriskt begåvade vovven Lady eller Franky Boy i "En uppstoppad hund", belönades han med vårt stipendium redan 2005. Då hade han också infriat våra förväntningar på professor Higgins i "My Fair Lady". Från senare år minns vi hans Vicomte de Valmont i "Farliga förbindelser", Rolf i "Swedenhielms", köksmästaren i "Kungens rosor" och August i "Farmor och vår herre". Stor framgång har han haft med sin "barontrilogi", där han i tre program, utan att vricka tungan, suveränt tolkat Povel Ramels texter och musik.

PETER JANSSON

Peter Jansson har under bara några år hunnit gestalta synnerligen olika rollkaraktärer: löjtnanten Allan i "Ensam", tjänstemannen Winston i "1984", adelsmannen Benedikt i "Mycket väsen för ingenting" och lantbrukarsonen Jon i "Jord". Hans begåvning och kunnande skapar intressanta personligheter på scenen och gör hans tolkningar mycket trovärdiga. I en ny pjäs nästa år, "Bygdens söner", kommer Peter att göra alla fem rollerna!


ANNA ANDERSSON OCH ANNA STÅLFeLT

Östgötateatern har under 2019 presenterat två stora uppsättningar, som har väckt vederbörlig uppmärksamhet. I båda har den visuella gestaltningen spelat en viktig roll, vilket har framhållits av såväl kritik som publik. Framstående mask- och perukdesign har i hög grad bidragit till helhetsupplevelsen, varför Anna Andersson och Anna Stålfelt tilldelas var sitt stipendium för sitt arbete med "Rocky Horror Show" respektive "Faust II".


Klicka här för att läsa mer om teaterns vänförening.

(Publicerad 2019-10-23)

Gå till hemsidan