ung scen/öst är äntligen hemma


Efter ett drygt år i exil är Östgötateaterns barn- och ungdomsscen ung scen/öst nu äntligen tillbaka i sitt eget teaterhus på Elsa Brändströms gata 3B i Linköping.

Huset har renoverats interiört i både publika ytor och personalutrymmen. ung scen/öst har tagit över stora delar av de utrymmen som tidigare tillhörde den kommunala ungdomsverksamheten Elsas hus. Förutom att teatern nu kan erbjuda större tillgänglighet för publiken ryms all verksamhet i samma byggnad. Det som sedan starten 2001 fungerat som kontor – det så kallade Trollet, på en grannadress – har därmed kunnat avvecklas.

Under tiden som renoveringen pågick huserade ung scen/öst på kulturhuset Agora i Skäggetorp.

 Agora blev som ett andra hem för oss under repetitionerna av inte mindre än fem produktioner. I samband med Honungsgrävlingen genomförde vi förra hösten även ett samarbete med Skäggetorps ettor och tvåor, vilket var en succé. Det dröjde inte länge tills vartannat barn i området kunde dansen till Jag är bäst som jag är, säger AnnaLina Hertzberg, konstnärlig ledare på ung scen/öst.

I det nyrenoverade egna huset finns nu totalt tre scener: Stora scen och Lilla scen samt en scen i källaren. En nyhet för hösten är att Östgötateaterns X-scenen-produktioner också kommer att ges i huset, som sakta men säkert fylls av möbler i publika utrymmen och kontor. Men det som framförallt har fått huset att kännas hemma på riktigt igen är att den efterlängtade publiken har återvänt, berättar AnnaLina Hertzberg.


INSTÄLLD INVIGNING

Idag, den 4 november, skulle ung scen/öst ha firat det nya huset med en stor invigning. När planen för invigningen tog form var den en tre dagar lång festival tänkt att hylla scenkonst för barn och unga.

 Vi bjöd in länsteatrar med barn- och ungdomsverksamhet från hela landet och planerade gästspel och panelsamtal. I augusti tog vi beslut om att krympa invigningen rejält då det inte kändes ansvarsfullt att bjuda in folk från hela landet. Invigningen kortades till en dag och region och kommun bjöds in för att se både våra nya lokaler och våra två föreställningar. Allt var fixat och färdigt och på plats. Men så ett par dagar innan det var dags så kom nya restriktioner på grund av den ökade smittspridningen och vi blev slutligen tvungna att ställa in helt och hållet, säger AnnaLina Hertzberg.

Viktig verksamhet

Med anledning av de skärpta restriktionerna är också kommande veckors klassrumsföreställningar av Orka mera – orientera! inställda. AnnaLina menar att en invigningsfestival på många sätt hade varit extra välbehövlig just nu. En påminnelse om hur viktig scenkonst för barn och unga är.

– Nu blev det inte så, och det absolut viktigaste för oss att få fortsätta spela för barn och unga i Östergötland. Att i framtiden fortsätta åka ut till skolor i Östergötlands minsta kommuner, bygga upp en scenografi i klass 5b:s klassrum och erbjuda högkvalitativ scenkonst i det minsta formatet. Och att få gå in i vårt nyrenoverade hus, hälsa på alla de kollegor som gör föreställningarna möjliga och sedan välkomna skoleleverna in i vår foajé målad i blått och guld, säger AnnaLina Hertzberg på ung scen/öst.

(Publicerad 2020-11-04)


OM UNG SCEN/ÖST

En självständig del av Östgötateatern som sedan starten 2001 varit en av Sveriges ledande scener inom scenkonst för barn och unga. Uppdraget är att spela teater för alla från sex år och uppåt med den huvudsakliga målgruppen skolklasser. Varje år produceras 4-5 uppsättningar och föreställningarna spelas i det egna teaterhuset på Elsa Brändströms gata 3B i Linköping, på Teater Bråddgatan 34 i Norrköping och på turné i Östergötland. Utöver föreställningar bedriver också ung scen/öst en rad projekt, så som ung scen/akademi, ung scen/lab och ung scen/residens samt arrangerar festivaler och gästspel.

Läs mer om ung scen/öst och se aktuella föreställningar här (öppnas i ny flik)

Gå till hemsidan