Till minne av Andreas Österberg


Det är med tunga hjärtan vi nås av beskedet att musikalartisten Andreas Österberg hastigt avlidit i cancer, endast 48 år gammal.

Andreas medverkade som Magenta i Rocky Horror Show på Östgötateatern 2019, i regi av teaterchef Nils Poletti.

– Andreas professionalism och mod överträffades endast av hans lyhördhet och skarpa blick på det som behövde göras. Nu har vi mycket orättvist berövats en sann och ovanlig artist, det är mycket sorgligt, säger Nils Poletti. 

Andreas föddes i Etiopien och växte upp i Varberg. Musiken, dansen och skådespelandet blev tidigt en del i hans liv och scendrömmarna tog honom till Stockholm och utbildningar vid Svenska Balettskolan och Kulturama.

Han har bland annat setts i roller som Mutumbo i The Book of Mormon på Chinateatern, Garry Coleman i Avenue Q på Maxim, Faroud i Tal till Nationen på Stockholm Stadsteater och George Murchison i A Raisin in the Sun på Riksteatern.

Andreas arbetade även som röstskådespelare, artist och låtskrivare. Han har till exempel läst in ljudboken The Secret, gjort en röst i Disneyfilmen Vaiana och släppt musik under artistnamnet Andy Keetla.


– Vi minns Andreas hängandes i rep iförd en 10 meter lång glitterklänning, nedstigande från scentaket sjungandes Science Fiction/Doubel Feature, som en storslagen afrofuturistisk ängel för oss i vår saknad, säger Nils Poletti.

Östgötateatern skickar vårt varma deltagande till Andreas Österbergs familj och vänner.

(Publicerad 2021-06-14)

Gå till hemsidan