Teaterteknik möter postrock


Med oväntade bild- ljud- ljus- och scenlösningar ska pg.lost – Visuell musik bli en fängslande musikupplevelse som inte lämnar någon oberörd.

Det ser inte ut som vanligt inne i den vackra salongen på Stora teatern i Norrköping. På scenen står instrument och förstärkare uppställda som inför en rockkonsert. Men det är ingen vanlig konsert som teaterteknikerna Oskar Österholm och Nils-David Carlsson nu planerar inför.

Lördagen den 5 augusti kommer de att låta ljud, ljus, bild och scenteknik mötas för att skapa en visuell och häftig upplevelse tillsammans med bandet pg.lost.

– För oss är det här en chans att få göra något mer visuellt med scenen än vad man kanske vanligtvis ser när man är på konsert, säger Nils-David Carlsson.

– Precis. Det är väldigt ovanligt att man har en hel scen och utrustning att göra vad man vill med, som vi kommer att ha nu, säger Oskar Österholm.


Förhöja musiken

I dag är bandet på teatern för att repa och för att Oskar och Nils-David för första gången ska få testa olika idéer kring ljus och scenlösningar i praktiken. Teaterns avancerade digitala automationssystem, som teknikerna annars använder för att rigga dekor, ljus och ljud med och för att göra scenbyten under föreställningar, kommer nu att sättas på prov.

– Ljuset och scenbilden kommer både att följa och förhöja musiken, men sedan kan det också vara så att man jobbar tvärtemot musiken, säger Oskar.

Både han och Nils-David har ett stort musik- och konstintresse och har sedan tonåren varit frekventa konsertbesökare och skivsamlare. Medan Nils-David är utbildad och har arbetat inom film och tv i Trollhättan så har Oskar efter teaterteknikutbildningen vid Stockholms dramatiska högskola arbetat på bland annat Dansens hus och turnerat som tekniker med flera danskompanier i Sverige och Europa.


Ny konstform

Med sina bakgrunder och intressen såg de utrymme för något av en ny konstform, med teatern som plattform. En konstform där man med teaterns medel och passionen från konstnärer och tekniker kan skapa en annorlunda musikupplevelse där musiken visualiseras på ett nytt sätt.

Vad vill ni att publiken ska känna när de går härifrån?

– ”Wow, vad häftigt! Det här har inte jag sett förut och det här vill jag se mer av”, säger Oskar och får medhåll av Nils-David.

Filmisk musik

Bandet pg.lost bildades i Norrköping i början av 2000-talet. Det började som ett sidoprojekt men har kommit att bli ett stort namn inom postrockgenren.

Bandmedlemmarna beskriver själva sin musik som ”experimentell instrumentalism”, som rör sig från atmosfärisk och svepande melankoli till fullständiga rock n’ roll-urladdningar.

– Det är ganska filmisk musik, fast med klassisk pop/rock-sättning med gitarrer, bas och trummor och lite syntetiska element, säger basisten Kristian Karlsson.


10-årsjubileum

I år är det tio år sedan pg.losts första EP, Yes I Am, kom ut. Det firas genom att bandet den 5 augusti kommer att framföra skivan från början till slut på Stora teaterns scen. Därefter spelas även utvalda låtar från det senaste albumet Versus.

– Vi har velat spela här för att det är en kul lokal och det finns inte många sådana här i stan, säger gitarristen Mattias Bhatt.

– Östgötateatern är en institution som man alltid har känt till. När jag varit här har jag aldrig tänkt i de banorna att vi en dag skulle kunna stå här på scenen också. Det är kul, säger Gustav Almberg, som också spelar gitarr.

– Jag har faktiskt spelat här med ett storband en gång för kanske åtta år sedan. Det var fett! säger trummisen Martin Hjertstedt.


Mäktig upplevelse

Vad tror ni att den här miljön kan tillföra?

– Många konserter är ofta fast i att ”så här ser ett live-gig ut”. Med den här lokalen och de här förutsättningarna så kan man göra någonting som känns lite ”off” från hur en vanlig livekonsert är, säger Gustav Almberg.

– Jag tänker att det kan bli en ganska mäktig upplevelse. Många som kommer för att se oss kanske har sett oss tidigare och tänker att det kommer att vara som när vi spelar på något annat ställe, men när de går härifrån så hoppas jag att de tänker ”fan, vad coolt det där var!”, säger Mattias Bhatt.


Biljettsläpp 25 april

Biljetterna till pg.lost – Visuell musik släpps den 25 april kl.12.00 och säljs via Östgötateatern.

Läs mer om pg.lost - Visuell musik


Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2017-03-27)

Gå till hemsidan