Teaterfest för alla


En festival för allmänheten och en mötesplats för branschen. I vår kommer Scenkonstbiennalen till Norrköping.

Scenkonstbiennalen bjuder på ett urval av det bästa från Sveriges scener inom teater, musikteater och dans. Uppskattningsvis väntas cirka 1 200 personer resa till Norrköping för att delta i 2017 års biennal den 23-28 maj.

– Festivalen är en viktig mötesplats för scenkonstbranschen, men också ett fantastiskt tillfälle för alla östgötar att se föreställningar både från de stora institutionsteatrarna och fria grupper, säger biennalproducenten Ingrid Fransson.

Hon ser Scenkonstbiennalen som ett sätt att visa upp Norrköping och Östgötateatern och har även en förhoppning om att lokala kulturaktörer ska få tillfälle att synas.

Utöver de 12 produktioner som väljs ut av en jury så räknar Ingrid med 4-6 studentproduktioner (slutproduktioner från olika scenskolor) samt ett eller två internationella gästspel. På Louis de Geer Konsert & Kongress kommer det även att hållas cirka 100 seminarier.


Visar trender

Scenkonstbiennalen började som Svenska Teaterbiennalen 1993 respektive Svenska Dansbiennalen 1998, men bytte 2013 namn till Scenkonstbiennalen. I och med att föreställningarna som spelas måste vara producerade under de senaste två åren ger biennalen en möjlighet att skönja trender och utvecklingar på området. 

– Generellt så har gränsen mellan de olika scenkonstområdena luckrats upp rätt mycket de senaste åren. Det är inte så knivskarpa gränser längre, vilket jag tycker är positivt, säger Ingrid.

Hon ser fram emot invigningen och att kunna välkomna både allmänheten och kollegor från hela landet till en vecka full av spännande scenkonst, intressanta seminarier och inspirerande möten.

– Just nu håller vi på att inventera lokaler i Norrköping som kan fungera som spelplatser. Vi behöver 10-15 olika lokaler, säger Ingrid.

Utöver Östgötateaterns stora scen så är bland annat spelplatser som Flygeln, Hallarna och Laxholmskällaren i Arbetets museum aktuella.

– Värmekyrkan är en fantastisk lokal, så jag hoppas att juryn väljer ut en föreställning som passar att spelas där. Hörsalen vore också kul, säger Ingrid.


Gränslös mötesplats

Östgötateaterns chef Johan Celander välkomnar att Norrköping och Region Östergötland tar över stafettpinnen från Malmö och Skåne och menar att detta lovar gott för framtiden.

– Scenkonstbiennalen har utvecklats till en gränslös mötesplats där sceniska drömmar och fantasier, utopier och dystopier, skapar inspiration till samtal och möten. Vi ser fram emot att kunna bjuda in alla medborgare och kollegor till en hejdundrande fest, säger han.

Programmet för Scenkonstbiennalen 2017 offentliggörs i början av mars och för allmänheten är det möjligt att köpa biljetter till de offentliga föreställningarna från och med den 28 mars. Biljetter säljs via Östgötateaterns vanliga försäljningskanaler.


Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2016-11-15)
Foton från Scenkonstbiennalen i Malmö 2015: Jenny Baumgartner


Scenkonstbiennalen arrangeras av Scensverige (före detta Teaterunionen) vartannat år tillsammans med någon av sina medlemsteatrar. Scenkonstbiennalen är landets största branschträff och festival för scenkonst. Biennalen innefattar utvalda produktioner, föreställningar från värdteatern, studentproduktioner samt internationella gästspel. Dessutom innehåller Scenkonstbiennalen en mängd seminarier, workshops, samtal, möten och fester.


Nästa biennal äger rum i Norrköping den 23-28 maj 2017, med Östgötateatern och Upplev Norrköping som värdar. Biljetterna släpps den 28 mars.

Läs en artikel om utvalda föreställningar till Scenkonstbiennalen 2017

Information om biljetter, spelschema och priser

Gå till hemsidan