Repliker som vibrerar


Dramatikern, poeten och författaren Lars Norén är död. Han var en av Sveriges mest internationellt framgångsrika dramatiker. Östgötateatern har satt upp flera av hans pjäser, senast Hämndaria 2003. Skådespelaren Stina von Sydow minns en utmanande – och fantastisk – roll.

När Stina von Sydow 2015 tilldelades Norrköpings kommuns kulturstipendium till Moa Martinsons minne var det särskilt hennes insats i Hämndaria som lyftes fram. I motiveringen stod det: ”Stina von Sydow har gjort sig känd för sitt känsliga och hudnära spel och sina djupa konstnärliga ambitioner. Bland hennes främsta rolltolkningar bör nämnas Elisabeth i Lars Noréns Hämndaria från 2003, med lysande recensioner i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.”

– Elisabeth var en kvinna på gränsen till nervsammanbrott. Hela hennes inre låg öppet. Jag var inte bara naken fysiskt, utan hennes själ var helt öppen inför hennes man, säger Stina von Sydow.

Lars Noréns Hämndaria från 1983, ursprungligen skriven som en radiopjäs, är ett psykoanalytiskt och koncentrerat kammardrama om ett äktenskap på väg att krascha. Här finns en otrohetshistoria och ständigt växlande maktförhållanden.

– Att arbeta med hans text var utmanande, krävande och alldeles fantastiskt. Under de relativt sätt civiliserade replikerna finns bråddjup som jag som skådespelare måste få tag i för att kunna förmedla, säger Stina.

Hämndaria är en av sammanlagt ett hundratal pjäser skrivna Lars Norén, varav Östgötateatern tidigare även satt upp Underjordens leende (1985), Demoner (1987) och Höst och vinter (1991). Stina säger att många skådespelare vill jobba med hans texter, kanske för att replikerna ligger så väl i munnen.

– Det finns en slags kristallklar självklarhet i hans repliker, som vibrerar.

Stina von Sydow i Hämndaria (2003). Foto: Östgötateatern

Vad kommer du att minnas starkast från arbetet med Hämndaria?

– Allt. Det var ett bra samarbete med alla inblandade. Det var lustfullt. Och smärtsamt faktiskt. Det krävde mycket, säger Stina von Sydow.

Lars Norén blev 76 år gammal. Östgötateatern skickar varma tankar till hans anhöriga.

Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2021-01-27)


Fakta: Hämndaria på Östgötateatern

Av: Lars Norén

Regi: Claes Lundberg

Scenografi och kostym: Agneta Skarp

I rollerna: Stina von Sydow, Bo Höglund, Karin Huldt samt Andreas Sneckenberg (Norrköping), David Ahlinder/Jonas Lindberg (Linköping)

Premiär: 22 februari 2003 i Norrköping, 5 september 2003 i Linköping

Gå till hemsidan