Sommarens digitala premiärer

 

Från improviserad skräckradioteater och film om en korrupt adoptionsindustri till ett nyskrivet radiodrama och ett gränsöverskridande cirkus- och musiksamarbete. Under sommaren släpper Östgötateatern sex produktioner på den digitala scenen.

En filmad bakom kulisserna-serie från teaterns verkstäder på Butängen i Norrköping ger inblick i tillverkningen. Här kan den nyfikna möta dekormålare, smed, tapetserare, attributmakare, snickare och konstruktör och lära sig mer om det stora arbetet bakom det som syns på scenen.

Skådespelaren Maurits Elvingsson regisserar det skrämmande ljudexperimentet Lillgoberg, där Anja Rajić och Joel Ödmann spelar ett par på weekend i Västerbotten.

Den 10 juli är det digital premiär för den filmade versionen av Ingenting av det jag vet om mig stämmer med östgötska Madeleine In Hwa Björk. I sitt uppmärksammade sommarprat 2019 berättade hon om upptäckten av felaktigheter kring hennes adoption – om hur hon blivit bortlämnad mot sin biologiska mammas vilja och förväxlad på barnhemmet. I en performance lecture på X-scenen i Norrköping i fjol fortsatte hon sökandet efter sanningen och jakten på upprättelse. Föreställningen har nu blivit film i fortsatt regi av America Vera-Zavala tillsammans med filmaren och konstnären Salad Hilowle.

– Det känns både kittlande och lite läskigt. Jag hoppas att människor som tittar på filmen kan se det med öppna ögon. Att man kan se förbi egna föreställningar om vad adoption är, säger Madeleine In Hwa Björk.

Marina Andersson, till vardags påklädare på Östgötateaterns kostymateljé, framför ny pianobaserad musik på tema sorg och saknad inom projektet Kura skymning.

Under lördagar i augusti vävs fem människoöden samman i den nyskrivna radiodramaserien Ipomoea Tricolor. Ämnen som svartsjuka, normer och moderna relationer lyfts till ytan genom parterapisessioner.

– För mig är det här främst en kärlekshistoria. Det är en berättelse om hur kärlek kan se ut och vad kärlek kan göra med oss som människor, säger dramatikern Camilo Ge Bresky, som annars även arbetar som musikalartist och koreograf.

Sommarens stora digitala satsning avslutas med en trilogi gränsöverskridande kortfilmer under rubriken Uppåt väggarna, i samarbete med Norrköpings Symfoniorkester. Magali Bancel och Mattias Lindström har tillsammans med ytterligare professionella cirkusartister (Anna Gehlin, Emelie Sandberg, Elsa Näslund och Siânna Bruce) och trombonisten Johan Wiklund, slagverkaren Martin Orraryd och harpisten Delphine Constantin-Reznik skapat en berättelse om livets glädje och sorg.

– Jag är otroligt stolt över vårens omställda och digitala repertoar, som avslutas i och med dessa sommarsläpp, och över alla medarbetares kreativitet och engagemang. Nu planerar vi för fullt för höstens fysiska premiärer, men den digitala scenen kommer fortsatt att leva vidare i någon form, säger Östgötateaterns teaterchef Nils Poletti.

Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2021-06-22)


Lisa Hu Yu. Foto: Niclas Fasth


Kortfakta Sommaren 2021

  • Guidade visningar i Östgötateaterns verkstäder, sex filmer med premiär 24 juni kl.12.00 (därefter en ny del varje torsdag)
  • Lillgoberg, experimentell skräckradioteater av Maurits Elvingsson, premiär 2 juli kl.19.00
  • Ingenting av det jag vet om mig stämmer, filmad performance lecture, premiär 10 juli kl.18.00
  • Kura skymning, nyskriven musik av och med Marina Andersson, nypremiär 18 juli kl.16.00
  • Ipomoea Tricolor, radiodrama av Camilo Ge Bresky i fyra delar med premiär 7 augusti kl.18.00 (därefter ett nytt avsnitt varje lördag)
  • Uppåt väggarna, cirkus-/musiksamarbete med SON, tre filmer med premiär 13 augusti kl.19.00 (därefter en ny del kommande fredagar)


TITTA/LYSSNA

Du streamar kostnadsfritt via respektive produktions egen sida här på vår webb eller direkt genom Östgötateatern på YOUTUBE, SPOTIFY, SOUNDCLOUD eller i appen Podcaster.

Psst! Fler digitala produktioner hittar du HÄR, under rubrikerna Digitala scenen, Dikter, noveller och romaner, Radioteatersport och Bakom kulisserna.

Gå till hemsidan