Rockmusikal om olöst mordgåta


Den hyllade rockmusikalen LIZZIE har Sverigepremiär på Östgötateatern. ”Jag tror att dagens publik kommer att älska den här föreställningen”, säger regissören Helena Sandström Cruz. 

Lizzie Borden var en 30-årig kvinna som bodde tillsammans med sin storasyster, sin far och styvmor i Massachusetts, USA på 1800-talet. Fadern var en rik begravningsentreprenör som hade många fiender. 1892 hittades han och hans hustru mördade med yxa i hemmet.

Lizzie anklagades för morden, men blev aldrig dömd. Historien har fascinerat genom tiderna och det har gjorts böcker, filmer, tv-serier - och nu en musikal - om fallet.

– Det är en olöst mordgåta. Man kunde aldrig bevisa hur morden hade gått till, även om det spekulerades om det. Musikalen bygger på de olika teorier som finns om vad som skedde. Lizzie var väldigt hårt hållen av sin far och ville frigöra sig från honom och de flesta skildringar av fallet har tagit fasta på det, säger Helena Sandström Cruz.


Starka karaktärer

Ensemblen består av fyra kvinnor med fantastiska sångröster; Emmie Asplund, Natasja Jean-Charles, Karin Oscarsson och Frida Modén Treichl. De spelar Lizzie, Lizzies syster Emma, husan Bridget och kärleksintresset Alice.

Helena beskriver LIZZIE som ”en jävligt bra show”, med starka karaktärer och medryckande rockmusik.

– Jag tror att dagens publik kommer att älska den här föreställningen. Det finns stort intresse för det gotiska idag - efter mordgåtor och 1800-talets estetik.


1800-talet möter rock

Det blir ett möte mellan två olika tidsepoker när den viktorianska eran möter rockmusiken i musikalen, som är inspirerad av 1970-, 80- och 90-talets rockband. Musiken är specialskriven och Helena berättar att publiken kan förvänta sig fina ballader, starka rocknummer och stämsång.

– Vi kommer också att arbeta mycket med stämningar i scenbilden. Kostym, ljus och scenografi hämtar inspiration från 1800-talets skräck- och kriminalhistorier, men med en modern twist.Hur ska publiken känna sig när de lämnar föreställningen? 

– Omruskade och upplivade! säger Helena Sandström Cruz.


Text: Tone Wernersson (Publicerad 2020-02-07)

Läs mer om LIZZIE 


OM HELENA SANDSTRÖM CRUZ 

Helena Sandström Cruz är regissör och dramatiker och har bland annat varit verksam vid Riksteatern, Folkteatern i Göteborg, Regionteatern Blekinge/Kronoberg, Örebro länsteater, Sveriges Radio Drama, Kulturhuset Stadsteatern och Orionteatern.

Helena har bland annat regisserat Nakna som foster och gudar (2019), LUST (2019), Hetero (2017), Peptalk för Sverige (2016) och Girlnet (2015). Produktionen Glasäpplen (2018) utvaldes som en av de senaste årens bästa föreställningar till Scenkonstbiennalen 2019.

2010 regisserade Helena Yamamba på ung scen/öst och 2020 är hon tillbaka på Östgötateatern för att regissera musikalen LIZZIE.

Gå till hemsidan