Peter vill höja landsbygdens status


Det är få teaterföreställningar som utspelas på landsbygden. Jord, som nu kommer till Linköping, är ett undantag.

Det är tack vare skådespelaren Peter Jansson, som också är en av tre medverkande i ensemblen, som pjäsen nu har satts upp i Sverige.

Allt tog sin början på ett repetitionsrådsmöte i Örebro för drygt fem år sedan, när Peter arbetade på Örebro Länsteater.

 –Pjäsen dök upp och jag kände direkt att ”den här vill jag göra”, säger han.

Huvudanledningen var att pjäsen utspelades på landsbygden och handlade om människor som lever och verkar där, något som Peter länge hade saknat inom teaterscenen.

– Jag är själv bonngrabb och brottas med ett lite dåligt samvete för att jag lämnade min släkt och gården. Men valet stod mellan att stanna kvar eller att lämna och utbilda sig till skådespelare och kärleken till yrket vann.


Hög igenkänningsfaktor

I mars 2018 hade Jord, i en ny svensk översättning av Kerstin Gustafsson, premiär i Norrköping. Detta i ett samarbete mellan Östgötateatern och Riksteatern.

Peter beskriver föreställningen som ett tragikomiskt relationsdrama med hög igenkänningsfaktor.

– Det är en fullriggare, fast i miniformat. Den är bjussig och det är mycket teater för pengarna. Stämningen är ganska vemodig, men varm.

Publiken får möta den gamle lantbrukaren Mikael (Peter Sundberg), som börjar bli allt mer vilse i sin tillvaro på gården. Hans son, lastbilschauffören Jon (Peter Jansson), återvänder hem efter flera års frånvaro på grund av sin kantstötta relation till pappan.

Den tredje rollen utgörs av det lokala kafébiträdet Sara (Therése Lindberg), som involveras i den känslomässiga uppgörelsen mellan far och son.

– Pjäsen handlar inte om landsbygden i sig, men tack vare att den utspelas där så växer de här merfrågorna. Det är både en bild av Sverige i dag och en bild av Sverige för en generation tillbaka, säger Peter.

Varför tror du att det är så få teaterföreställningar som utspelas på landsbygden?

– Det är ett genomgående samhällsproblem som gestaltar sig i konsten lika väl som i avsaknaden av ett postkontor. Landsbygden har alldeles för låg status. Det tror jag är grundproblematiken.

Kan Jord göra någon skillnad?

– Den kommer att göra skillnad för dem som ser den på landsbygden. Det är det som är vår uppgift – att spegla vår samtid. Den kommer nog inte att förändra så mycket, men den kommer att glädja och beröra dem som ser den.


Turné i Östergötland

Efter spelperioden på Teater Bråddgatan 34 i Norrköping har Peter och Jord-kollegorna turnerat runt om i Östergötland. De har främst spelat på mindre orter och spelplatserna har till exempel utgjorts av bygdegårdar och Folkets hus.

– Det har varit helt otroligt att vara på turné, någon sorts kulturell Eriksgata som har berört oss alla. Stora ord, jag vet, men vi har tagits emot så väl och föreställningen har vuxit till sin absolut fulla rätt.

Peter berättar att publiken både har skrattat och gråtit och att ensemblen i sin tur både har roat, oroat och engagerat. Inte minst så tänker han med värme på alla fina möten och samtal som ägt rum efter föreställningarna.

Peter Jansson i Jord. Foto: Magnus Andersson


– Jag vill påstå att Östgötateatern har gjort en mycket stor kulturell gärning för sin landsbygd och det är jag oerhört stolt över. Som exempel, vi spelade för 26 personer i Tidersrums bygdegård. Det är fantastiskt med tanke på att det bor 15 personer i byn, i socknen cirka 150. Om vi räknar om det i beläggningssiffror för Linköping så skulle det innebära att publiksiffran blev cirka 30 000 personer för en föreställning. En kul tanke bara, men som också vittnar om att vi får se på publikantal med andra ögon när vi spelar på små ställen.

Vad tror du om framtiden för landsbygden?

– Jag är optimist, så jag tänker att vi har slagit i botten nu kring hur vi har behandlat vår landsbygd i Sverige. Jag tror att landsbygden går att rädda, men att glesbygden är körd. Jag tycker att det finns tendenser i populärkulturen – som att man ska baka sitt eget bröd och göra sin egen öl etcetera – som kan göra att fler flyttar ut. Men det krävs att statusen höjs. Om 20 år så hoppas och tror jag att vi har en lite mer fungerande landsbygd.


Uppmanar linköpingsborna

Vad hände då med Peters egen släktgård i Västergötland, den som han valde att lämna till förmån för skådespelaryrket? Jo, i Peters fall var det istället brodern som tog över driften av gården.

– Det var tur, för annars hade det blivit ett jätteproblem. Ingen av oss ville att den skulle säljas, säger Peter.

Jord spelas på ung scen/östs hemmascen på Elsa Brändströms gata 3B i Linköping den 23-27 maj. Och efter sitt tidigare räkneexempel avslutar Peter intervjun med en uppmaning till Linköpingsborna:

– Upp till bevis nu, vi hoppas på i alla fall 10 000 personer till första föreställningen den 23 maj!

I höst väntar en fullbokad Sverigeturné med Riksteatern.


Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2018-05-21)

Läs mer om Jord >>


OM PETER JANSSON

Peter Jansson studerade vid Teaterhögskolan i Luleå 2007-2010. Därefter arbetade han på Örebro Länsteater i fem års tid.

Bland produktionerna kan nämnas Den besynnerliga händelsen med hunden om natten och Ingvar, båda i regi av Sara Giese, samt Amadeus som regisserades av Alexander Öberg.

På tv har du kunnat se Peter i TV4:s Kontoret, där han spelade Kenneth i två säsonger. Han har även gjort novellinläsningar för Sveriges Radio.

På Östgötateatern har Peter medverkat i 1984, Ensam och Mycket väsen för ingenting.

Gå till hemsidan