Parterapi på digitala scenen

 

En kärlekshistoria som lyfter de eviga frågorna. På lördag är det digital premiär för Camilo Ge Breskys nyskrivna dramaserie Ipomoea Tricolor.

Välkommen på parterapi i radioteaterform. Här korsas och flätas fem livshistorier samman. Ipomoea Tricolor är en berättelse om hur kärlek kan se ut och vad kärlek kan göra med oss som människor.

Under skrivandet utgick dramatikern Camilo Ge Bresky från såväl vänners som sitt eget liv och skapade en historia kring vanliga människor i ovanliga situationer.

– När man lär känna någon på djupet så bär de flesta på en historia eller erfarenheter som är extraordinära. Jag tycker alltid det är fascinerande hur vi fungerar i relation till andra och vilka val man gör när man är rädd att förlora någon. På något sätt skrev pjäsen sig självt. Jag var faktiskt inte beredd på vissa av vändningarna som det här skulle ta, säger han.


radioteaterdebut

Camilo Ge Bresky har skrivit flera pjäser tidigare, men detta är hans första radioteaterpjäs. Med en mamma som är radioteaterproducent är det också ett medium som ligger honom nära.

– När jag skriver för radio är det bara ett av alla sinnen som ska uppfatta en hel värld. Därför måste jag vara mycket tydligare med de rumsliga förutsättningarna och de rumsliga skeendena, även i repliker. Sen har man ju också hjälp av ljudeffekter och musik. Man kan egentligen göra allt i radioteater.

Han tycker att radioteatern som sådan har fått ett uppsving under coronapandemin och har själv återupptäckt formen, som han menar engagerar lyssnaren på ett djupare plan.

– Det är ett sätt att uppleva teater som stimulerar ens fantasi på ett helt annat sätt än när du får den serverad i bild på scen. Du gör din egen bild av hur karaktärerna ser ut.


Blomman för dagen

Ipomoea tricolor är det latinska namnet på blomman som heter ”blomman för dagen”. Den blommar under en dag och drar sedan ihop sig igen. På liknande sätt varar det vackra och upplevelsen av den absoluta skönheten – såväl som känslan av lycka – sällan för evigt.

– Den lycka som berör oss mest är oftast förgänglig. Det tycker jag att den här historien berättar om. Sen är blomman femkantig och här är det fem livsöden som flätas ihop för att bli något annat, berättar Camilo, som också har en Ipomoea tricolor på sin balkong.


Lustfylld inspelning

Dramaserien är inspelad i Östgötateaterns studio under våren 2021. I rollerna hörs Hani Arrabi, Jesper Barkselius, Lisa Hu Yu, Peter Jansson och Maria Zakrisson Mortensson.

Camilo beskriver inspelningsdagarna som både lustfyllda och stundtals smärtsamma. Både för honom och för skådespelarna, som behövt gå ganska djupt in i de olika situationerna och skjuta in känslor från sina egna emotionella brunnar i karaktärerna.

– Vi har också skrattat mycket och verkligen fått prata om situationerna och vända och vrida på det. Skådespelarna har kommit med sina egna tankar och det har varit högt i tak.

Camilo Ge Bresky. Foto: Fotografica


Fått mersmak

Hur känns det att Ipomoea Tricolor snart möter en digital publik?

– Det känns både jättekul och jätteläskigt. För än så länge är ju det här i min värld och det är ingen av mina nära som hört hur det har blivit. Men det ska bli väldigt spännande att ta del av hur det landar hos någon annan. Mest är det kul och spännande att få dela något som från början var en tanke med någon som inte känner mig.

Har du fått mersmak på radioformatet?

– Absolut, jag har redan börjat skriva på två till. Nästa är en psykologisk thriller på samma röda tråd; kärlek och relationer.


Musikal och soppteater

Camilo jobbar annars huvudsakligen som musikalartist och koreograf. Under hösten kommer han att koreografera musikalerna Amélie och Eufori samt själv stå på scenen i den musikaliska soppteaterföreställningen Sagor för vuxna, som bygger på östgötars egna berättelser under pandemin.

– Det känns väldigt fint att få göra en soppteater, jag har drömt om det i tio år. Jag vill komma så där nära publiken och vara så avskalad som man nästan bara kan vara i det lilla rummet.

Hur ska det bli att möta fysisk publik för första gången på länge i höst?

– Ljuvligt, ljuvligt, ljuvligt! Det är allt jag har att säga om det, säger Camilo Ge Bresky.

Text: Jeanette Söderwall (Publicerad 2021-08-03)


LÄNKAR

Psst! Vill du möta Camilo Ge Bresky på scen redan den 29 augusti? Då hålls nämligen ett samtal, tillsammans med teaterchef Nils Poletti, i Teaterbaren på Stora teatern i Norrköping under festivalen East Pride. Läs mer här.

Klicka här för att läsa mer om Ipomoea Tricolor. Lyssna kostnadsfritt via Östgötateatern på Spotify, SoundCloud eller Podcaster från den 7 augusti kl.18.00.

Gå till hemsidan