Nytt samarbete med Cirkus Cirkör


Ensemblen består enbart av kvinnor. I Cirkus Cirkörs nya föreställning Epifónima, med premiär på Östgötateatern i september 2018, utmanas traditionella hierarkier.

Cirkus Cirkörs och regissören Tilde Björfors nästa produktion Epifónima är inspirerad av kvinnors röster, strävan och sätt att skapa och organisera sig på. Förebilderna sträcker sig från gudinnan Ishtar1, Hildegard af Bingen2, Beginrörelsen3 och Pockettidningen R4 fram till dagens kämpar som Fatemeh Khavari5 och Tarana Burke6.

Föreställningen vill lyfta och hylla det mod och de värderingar som har krävts för att skapa förändring. I ödmjuk beundran länkas Epifónima till den långa kedja av kvinnor som har banat väg för att vi är där vi är i dag, med möjlighet att blicka framåt.

Epifónima, som betyder ”utrop” på grekiska, är en naturlig fortsättning på Tilde Björfors senaste föreställningar Borders, Limits och Movements, som kretsat kring gränser, begränsningar och migration.

– I mitt praktiska såväl som konstnärliga arbete med gränser har det blivit allt tydligare att nästa steg, det som krävs för att hantera de utmaningar som världen står inför, är att vi lyfter/använder de värden som traditionellt setts som "kvinnliga", och som i dag har låg status, säger Tilde Björfors i en kommentar.

Hon fortsätter:

– Vi har ju redan sett vad krig skapar och vilka låsningar det leder till! I den här produktionen vill vi undersöka vad som händer om vi bryter de traditionella hierarkierna, tänker cirklar istället för räta vinklar, ser varandra i ögonhöjd istället för uppifrån och ner, och går i bredd istället för på led.


Sju kvinnliga cirkusartister

I Epifónima jobbar ensemblen gränsöverskridande och medskapande tillsammans med det kreativa teamet. Föreställningen är ett allkonstverk skapat av alla inblandade. Ensemblen består av sju kvinnliga cirkusartister med ursprung från Grekland, Kanada, Palestina, Polen, Sverige och Schweiz.
 

Komposition av Rebekka Karijord

Musiken komponeras av den norska sångerskan och kompositören Rebekka Karijord som tidigare gjort musiken till Cirkus Cirkörs föreställning Wear it like a crown. Rebekka har även komponerat musiken till ett flertal filmer, tv- och teaterproduktioner. Hon har släppt fem skivor under eget namn, senast albumet Mother Tounge, som släpptes 2017. 


Regi av Tilde Björfors

Tilde Björfors är grundare och konstnärlig ledare för Cirkus Cirkör och professor i nycirkus. Tilde har regisserat de flesta av Cirkus Cirkörs föreställningar, bland andra de senaste succéerna Limits, Knitting Peace, Wear it like a crown och Inside Out, som turnerat i Sverige och internationellt. Hon har även varit cirkusregissör för föreställningarna Romeo & Julia, Trix, Havfruen och Momo eller kampen om tiden, med flera.

2016 tilldelades Tilde och Cirkus Cirkör Svenska Teaterkritikers Förenings teaterpris samt Expressens teaterpris "En bit av Georgs Hatt". Året därpå belönades hon med Svenska Europarörelsens utmärkelse Årets Europé 2017 och Fokus pris Årets svensk - Kultur.


Kreativt team och ensemble

I Epifónima jobbar ensemblen gränsöverskridande och medskapande tillsammans med det kreativa teamet. Föreställningen är ett allkonstverk skapat av alla inblandade.

Regi: Tilde Björfors
Kompositör: Rebekka Karijord
Scenrum: Fanny Senocq, Tilde Björfors, Joel Jedström, Jesper Nikolajeff
Ljusdesign: Susanna Hedin, Lumination of Sweden
Ljuddesign: Kajsa Lindgren, Marta Forsberg
Kostym: Jonna Bergelin


Ensemble

Lisa Angberg – handstående, vighet
Eirini Apostolatou – akrobatik, dans
Kajsa Bohlin – akrobatik, roue cyr
Sarah Lett – roue cyr, tyg
Lucie Maisha N'Duhirahe – luftakrobatik
Ashtar Muallem – tyg, akrobatik, dans
Karolina Wojtowicz – påle, hårhängning

Foto: Christina Simpson


Östgötateatern vill främja nycirkusen

Epifónima produceras i samarbete med Östgötateatern och skapas både i Cirkörhuset i Alby samt i residens i Norrköping i augusti/september 2018.

 Östgötateatern har under många år samarbetat med och tagit emot Cirkus Cirkörs föreställningar och har under senare år satsat stort på främjandet av nycirkusen i regionen och egen cirkusproduktion. Tilde Björfors är en av världens ledande cirkuskreatörer så det känns fantastiskt att få fördjupa samarbetet med Cirkus Cirkör på detta sätt. Extra roligt är också att den föreställning som kommer att avlösa Epifónima på stora scenen i Norrköping är urpremiären på en pjäs som skrivs och regisseras av Monica Wilderoth. Föreställningens tema är kvinnors tankar kring vad frihet är, inspirerad av intervjuer gjorda med kvinnor i Östergötland och den kommer att mönstra hela teaterns kvinnliga ensemble, säger teaterchef Johan Celander i en kommentar.


Epifónima på turné

Östgötateatern, Norrköping 7-16 september 2018
Düsseldorf festival, Düsseldorf 25-27 september 2018
Dalateatern, Falun 4-7 oktober 2018
Stora Teatern, Göteborg 19-28 oktober 2018
Kulturhuset i Ytterjärna, Ytterjärna 9-11 november 2018
Dansens Hus, Stockholm 30 november-27 januari 2019
Norgeturné 24 februari-7 maj 2019
Östgötateatern, Linköping 24 maj-2 juni 2019


Förebilder

1Gudinnan Ishtar (även kallad Inanna) är en mytologisk gestalt från det gamla Mesopotamien. Hon är en sammansatt gestalt som representerar både krig, aggression och längtan efter makt, men hon representerar också kärlek och erotisk lockelse.

2Hildegard av Bingen (1198-1179) var abbedissa i två kloster – Disibodenberg och Rubertsberg i nuvarande Tyskland. Hildegard är medeltidens centrala mystiker. Hon samlade sina visioner i boken Liber Scivias. Hon komponerade musik som framförs än i dag. Hildegard var den första kvinnan som med auktoritet reste runt i Europa på predikoresor och fungerade som rådgivare till både drottningar och kejsare.

3Beginrörelsen – En religiös rörelse för kvinnor som levde i gemenskap ickehierarkiskt, de levde inte i traditionella kloster utan i städer där de var självförsörjande och skötte många av de städernas sociala funktioner, t ex hjälp till fattiga och sjuka. Deras motstånd mot den kristna kyrkans traditionella strukturer ledde till förföljelse och till att rörelsen på vissa håll förbjöds.
 
4Pockettidningen R (1970-2010) var en socialpolitisk kulturtidskrift som ägdes av fyra klientorganisationer - RFHL, RSMH, Krum, Alro – och som engagerade sig i frågor om mental ohälsa, missbruk och kriminalitet. Undersökande journalistik var tidningens signum och man arbetade med temanummer som kom ut ca fem gånger per år.

5Fatemeh Khavari - initiativtagare och talesperson för Ung i Sverige som bland annat lett sittstrejken för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Fatemehs kamp för flyktingars rättigheter och att hon väljer att möta hat med kärlek har inspirerat barn och unga långt utanför Sveriges gränser.
 
6Tarana Burke - amerikansk aktivist som jobbar för unga kvinnors rättigheter och välmående. Hon startade internetkampanjen #MeToo 2006 för att uppmärksamma de sexuella trakasserier som kvinnor utsätts för. Under hösten 2017 har #MeToo växt till en världsomfattande rörelse som fåttflera miljoner kvinnor att berätta om vad de blivit utsatta för.


Läs mer om Cirkus Cirkör

(Publicerad 2017-12-18)

Gå till hemsidan